47 millióval húzta le a városi céget?

A koporsóbiznisszel, csillárlopással és túlszámlázással megvádolt volt temetőigazgató és MSZP-s képviselőjelölt továbbra is ártatlannak vallja magát, szerinte nem okozott kárt az általa vezetett városi cégnek. Az ügyész viszont letöltendő börtönt kért.

hirdetés

R. Ernőt és társát azzal vádolják, hogy 2007 és 2009 között összesen 56 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a pécsi temetkezési cégnek koporsók beszerzése, építési munkák és egyebek mellett autóvásárlás kapcsán.

A csütörtöki tárgyaláson lezárták a bizonyítási eljárást, az ügyész perbeszédében letöltendő börtönt kért mindkét vádlottra. Az R. Ernő elleni vád szerint az igazgató egykoron az addig bevált koporsóbeszerzési folyamatba beiktatta ismerőse, L. József miskolci cégét, amely így extra nyereséghez, a temetkezési cég pedig extra kiadáshoz jutott. 630 tulajdonképpen kegyeleti célokra használhatatlan koporsót vásároltak így.

A vád  szerint az igazgató, R. Ernő – aki 2006-ban az MSZP képviselőjelöltje volt – amellett, hogy túlszámlázta a temetőbeli fűnyírásokat, egy csaknem 800 ezer forintot érő temetkezési autót több mint négymillió forintért számolt el, ráadásul a gyanú szerint 2009-ben, a kirúgása napján  lenyúlt egy értékes kristálycsillárt is, amely évekkel később az ország másik felében egy érdekeltségében álló temető boncterméből került elő. R. Ernő a céges autót is magáncélra használta, nyaralni is elment vele, nagyjából 40 ezer kilométerrel nem tudott elszámolni – állítja az ügyészség.

Korábban tanúk arról is beszéltek, hogy munkaidőben szedtek barackot a főnök kérésére, napokat töltöttek a nyaralójánál kerítést építve – szintén munkaidőben -, ahol R. Ernő csülökpörköltet főzött nekik,  de ő nem vett részt a fizikai munkában.

Az egyik tanú sírva arról is beszámolt, hogy R. Ernő egy négyszemközti beszélgetésen azzal fenyegette meg, hogyha nem vonja vissza az önkormányzat revizorainak tett állításait, akkor az „ukrán maffia 300 ezer forintért bebetonozza, és két gyermekét elteszi láb alól”. Ezt a vádlott akkor nem cáfolta meg.

A vád szerint R. Ernő a Pécsi Temetkezési Kft. önálló képviseletre jogosult vezető tisztségviselője volt  2007- 2009. között, az L. József társával érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok, saját maga anyagi érdekeinek előmozdításáért megszegte vagyonkezelői kötelességét. Olyan üzleti döntéseket hozott, melyek az általa képviselt Pécsi Temetkezési Vállalat vagyonát csökkentették, összesen 47 millió forinttal, amiben segédkezett L. József is. Az ügyben szeptember közepén születhet elsőfokú ítélet.