Húsz éve királyi London és Pécs összefogása

Idén 20 éves a pécsi Közgazdaságtudományi Kar és a londoni Middlesex Egyetem összefogásaként létrejött angol nyelvű alapképzés, amelynek köszönhetően a pécsi és a nemzetközi diákok is olyan üzleti ismereteket sajátíthatnak el, amellyel szerte a világban sikerrel helyezkedhetnek el.

Immáron 20 éve annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem az országban elsőként alakított ki rendhagyó együttműködést a londoni Middlesex Egyetemmel. A két egyetem kapcsolatának gyümölcse az a brit oktatási rendszernek és sztenderdeknek megfelelő angol nyelvű üzleti alapképzési program, amelyet a pécsi Közgazdaságtudományi Kar indított Pécsen 1996-ban.

Nemzetközi hallgatóból volt bőven az ünnepélyen
Nemzetközi hallgatóból volt bőven az ünnepélyen

Az évfordulón köszöntő beszédet mondott Zeller Gyula, a PTE rektorhelyettese. Kiemelte, hogy a pécsi- és az észak-londoni egyetem két évtizeddel ezelőtti összefogása a PTE legsikeresebb és leghasznosabb programjának nevezhető, hiszen az angol képzésből sorra kerülnek ki az olyan hallgatók, akik a világban bárhol el tudnak helyezkedni az itt megszerzett tudásnak köszönhetően, ezzel is öregbítve a Közgazdaságtudományi Kar nemzetközi hírnevét.

A brit nagykövet erősítene a pécsi kapcsolatokon
A brit nagykövet erősítene a pécsi kapcsolatokon

Ian Lindsay, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetemek közötti együttműködés az elmúlt 20 évben az országok közötti gazdasági és oktatási innovációk, a nemzetközi fejlesztések alapjául szolgál, amelyre mindkét országnak és mindkét városnak nagyon büszkének kell lennie.

– A londoni és a pécsi egyetem között fennálló sikeres kapcsolat töretlen és sikeres. Ezt a kapcsolatot a jövőben tovább szeretnénk erősíteni, több brit diákot akarunk Pécsre hívni, hiszen a város egyeteme fontos, jó, híres intézmény, ahol professzionális oktatás folyik – mondta a nagykövet.

Rákossy szerint Middlesex jól döntött Pécs mellett
Rákossy szerint Middlesex jól döntött Pécs mellett

Az ünnepen részt vett Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy a Middlesex Egyetem rendkívül jó stratégiai döntést hozott, amikor összefogott a Pécsi Tudományegyetemmel, mivel a Közgazdaságtudományi Kar nemcsak a régió és az ország egyik oktatási alapköve, hanem nemzetközi kapcsolatai is jövedelmezőek és világhírűek. Pécs pedig – folytatta az államtitkár – szintén jól teljesít, nem is hiába áll a város mögött kormány.

– Pécs több a kultúra városánál, ugyanis gazdaságilag is nagy potenciálokat rejt magában. A nemzetközi oktatási programból kikerült diákok és tanárok nemcsak Pécs, hanem az ország fejlődését is elősegíthetik. A program célja ugyanis a régió versenyképességének növelése, a hallgatók vállalkozói attitűdjének fejlesztése, a vállalkozói szellem kialakítása. Ebben pedig az intézmény élen jár – mondta.

Hirdetés