Csodás filmmel népszerűsítik a pécsi német kapcsolatokat

Pécsett több évszázada élnek német származásúak és anyanyelvűek, ennek köszönhető a németség kulturális és gazdasági befolyása, mely folyamatosan gyarapítja a várost. Hiánypótló módon most imázsfilm készült, mely többek között bemutatja a pécsi német nyelvtanulási lehetőségeket, és a német nyelvterületről ide települt számos cég tevékenységét is.    

Sajtónyilvános vetítésen mutatták be a közreműködőknek az imázsfilm rövid és hosszú variációját, melyben a Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatónője, Englenderné Hock Ibolya mellett a Pécsi Tudományegyetem Germanisztika Intézetének vezetője, Gerner Zsuzsanna is arról beszél, milyen fontos és mennyi pluszt ad mind a magánéletben, mind a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben a magas szintű német nyelvismeret. Ezt támasztja alá a filmben bemutatott magyarországi német származású családapának története is, Koch Emil példaként jár elől a többnyelvű gyermeknevelést tekintve.

A filmben hangsúlyos szerepet kaptak a Pécsett működő, német és osztrák hátterű vállalkozások is: az IT Services Hungary Kft., a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., az Aldi International IT Services Kft., a Kontakt-Elektro Kft., a Honsa Kft., a Grawe Életbiztosító Zrt., a Warema Kft., a Matro Kft., valamint a Viessmann Technika Kft.; és a magyarországi német gasztronómiát felelevenítő Krédli étterem, illetve a népcsoport pécsi kulturális központjaként működő Lenau Ház is.

A film rövidebb verziója:

A hosszabb verzió pedig IDE kattintva érhető el. 

A vetítéssel egybekötött sajtótájékoztatón Decsi István alpolgármester arról beszélt, hogy a magyar-német kapcsolatok terén Pécs mintaváros, hiszen a nemzetiségi lakosság évszázadok óta szerves része a város életének. Az oktatási rendszer az óvodától az egyetemig elérhető német nyelven, emelte ki, ehhez pedig gazdag vállalati rendszer társul, ami lehetővé teszi, hogy német nyelvtudással – legyen szó fiatalokról vagy családalapítókról – megtalálják a városban a lehetőségeiket, mondta. Mint ismertette, az imázsfilmmel az volt a cél, hogy összefogva a kulturális, az oktatási és a gazdasági élet szereplőit, erre az értékre felhívják a figyelmet, nem csak a már említett fiatalok és családosok, de a cégvezetők körében is.

Balról jobbra: Koch Emil, Englenderné Hock Ibolya, Decsi István, Síkfői Tamás

Englenderné Hock Ibolya iskolaigazgató saját példáján keresztül ismertette, mennyi pluszt ad az embernek, ha otthoni környezetben tanul meg egy idegen nyelvet, hiszen ő is kisbaba korától kezdve német nyelven nevelkedett. Hozzátette, erre egyre kevesebbeknek van lehetősége, így rendkívül fontos szerepet játszik az oktatás, melyen keresztül a pécsiek már kisgyermekként megismerkedhetnek a némettel, majd akár egyetemi tanulmányaikig is továbbvihetik azt.

Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar-német gazdasági kapcsolatok az országok között is erősek, és kilátásba helyezte, hogy Pécs a jelen lévő német és osztrák vállalatok, valamint a különböző beruházások segítségével felzárkózhat a gazdasági verseny tekintetében is.

Hirdetés