Csúcskategóriás laboratórium nyílt a Szentágothai János Kutatóközpontban

Humán Reprodukciós, és Virológiai Nemzeti Laboratórium nyílt a Szentágothai János Kutatóközpontban. Ezzel együtt összesen 17 ilyen létesítmény kezdi meg máködését országszerte, amik az elkövetkező öt évben 90 milliárd forint állami támogatásban részesülnek. A megnyitón részt vett Palkovics László az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Miseta Attila, a PTE rektora.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak. A négy fő kutatási-fejlesztési területen – ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség és biztonságos társadalom, környezet – belül tizenhét Nemzeti Laboratóriumot, valamint egy kutatólaboratóriumot hoztak létre.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével két nemzeti laboratórium kezdi meg a munkát: a már jelentős nemzetközi eredményeket elért Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, Kovács L. Gábor akadémikus professzor szakmai vezetésével; valamint a COVID-19 járvány miatt különös figyelemmel övezett Virológiai Nemzeti Laboratórium, Jakab Ferenc vezetésével.

Miseta Attila
Palkovics László

A Pécsi Tudományegyetemen induló Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium összesen 2,5 milliárd Ft támogatásban részesül.

A reprodukció zavara jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon az összes meddőségi problémával küzdő házaspárok száma eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd hazánkban meddőségi problémákkal. A sikeres meddőségi kezeléshez elengedhetetlenek a humán reprodukció területén végzett kutatások és fejlesztések. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium fő céljai tehát a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelése, hogy így javítsa Magyarország demográfiai helyzetét.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztését – mely 2 milliárd Ft támogatásban részesül -, a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése indokolja, mely komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek-, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, mint például a Nyugat nílusi láz vírusa, szív- és bőrférgesség kórokozója.

Jakab Ferenc
Kovács L. Gábor

Képek: Csortos Szabolcs

Hirdetés