Csúcstechnológiás eszközzel segítenek Pécsen a gerincsérülteknek

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó exoskeletonokkal végez nemzetközi szintű kutatást a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának és Biomedical Engineering Projektjének kutatócsoportja. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI, Budapest) közösen folytatott munka célja a súlyos gerincsérültek életkörülményeinek javítása, és az exoskeletonok hosszú távú egészségügyi hatásainak összehasonlító vizsgálata.

hirdetés

2019 eleje óta folyik Pécsett a ReWalk cég két úgynevezett hatodik generációs exoskeletonjának tesztelése a PTE Idegsebészeti Klinikája és a 3D Központ Biomedical Engineering Projektjének közreműködésében. A kutatócsoportba tartozó ápolók, gyógytornászok, mérnökök és orvosok a súlyos mozgáskorlátozottak számára a mozgás élményét újra elhozó berendezések hosszú távú egészségügyi hatásait vizsgálják.

Az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat, azaz exoskeletonokat régóta használják már az iparban, és a technológia fejlődésének köszönhetően újabb és újabb területeken, például az egészségügyben is megjelentek az elmúlt évek során. A pécsi kutatók által egy európai uniós pályázat révén beszerzett ReWalk gyártmányú eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak a lépcsőn való fel- és lemenésre is, sőt, több órát üzemelnek egy feltöltéssel.

A berendezések a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint járni többé nem képes harántbénult gerincvelősérültek számára is újra biztosítják az önálló helyváltoztatás élményét. Mindennek komoly egészségügyi hozadéka is van, hiszen a függőleges testhelyzet jótékony hatást gyakorol a szervezetre, mint a kerekesszékben ülés. Így a PTE és az OORI kutatócsapatának reményei szerint tartós életminőség-javulás érhető el a segítségükkel – azzal együtt is, hogy e csúcstechnológiás gépek egyelőre sajnos nem elérhetőek a közfinanszírozott egyéni ellátásban (mivel nagyon drágák), és elsősorban tréningre használhatók.

– A kerekesszékbe kényszerülés okozta komplikációk súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak a mozgásképesség elvesztésén túl, legyen szó akár a felfekvésekről, az elhízásról, az izomsorvadásról és az ízületek elmerevedéséről. Mindez hosszabb távon a többnyire fiatal sérülteknél korán jelentkező érrendszeri betegségekhez, csontritkuláshoz, cukorbetegséghez és lelki problémákhoz vezethet. Nekik segíthetnek az exoskeletonok, mivel már azzal javítani lehet a gerincvelősérültek általános egészségügyi állapotát, ha bizonyos időtartamot állva és mozgásban tölthetnek a berendezések segítségével – mondja dr. Tóth Luca, az idegsebészeti klinika PhD-hallgatója, a kutatás egyik vezetője.

A pécsi kutatók célja egy olyan fenntartó terápia kialakítása, amelyben hosszú, több éves időtávon dolgoznak együtt a gerincvelősérültekkel, és ez által fel lehet mérni, hogy mekkora időtartamú és milyen gyakoriságú foglalkozások járnak tartós egészségügyi előnyökkel.

A kutatás jelentőségét növeli, hogy ezek a vizsgálatok világszerte gyerekcipőben járnak még.

Az elmúlt hónapokban mind a kutatócsapat tagjai, mind az exoskeletonokat először kipróbáló gerincvelősérültek tréningen estek át, hogy a gépeket biztonságosan alkalmazzák, és június közepe óta már önállóan képesek használni a berendezést.

A pécsi kutatócsapat a közelmúltban fontos szakmai partnerrel gazdagodott a gerincvelősérültek kezelése kapcsán élenjáró OORI révén. A közös munka keretében a rendelkezésre álló két exoskeleton közül az egyiket Pécsett, a másikat pedig Budapesten használják, így a kutatásba több beteg bevonása lehetséges.

– A klinikai vizsgálatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az eszközháttérre és módszertani fejlesztésekre is a gyártó és forgalmazó cégekkel közösen – egészíti ki mindezt dr. Maróti Péter, a Biomedical Engineering Projekt orvos-szakmai vezetője. Fontos kezdeti lépésnek tartjuk, hogy elnyertük a ReWalk cég hazai Kiválósági Központja címét is – emeli ki a szakmai vezető.

hirdetés

Hirdetés