Délvidéki fiatalok érkeztek Pécsre

A hétfői megnyitóval harmadszor is megkezdődött a Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor. A program célja a magyar és a délvidéki, szlavóniai felsős tanulók kapcsolatának erősítése. Mintegy 50 tanuló vesz részt a programsorozatban, ahol egyetemista önkéntesek tartanak foglalkozásokat a sport, újságírás és a magyar történelem témakörében.

hirdetés
Uránia Mozi

A rendezvény a Kosztolányi Dezső Céltársulás szervezésében zajlik, fő cél az anyaország és a határon túli magyarság kapcsolatának erősítése.

Az eseményt dr. Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, s köszöntötte a Pécsre érkezett diákokat.

Az alpolgármester szerint Pécs egy nemzetpolitikai vállalást teljesít azzal, hogy ennek a programnak helyt ad immáron harmadik éve. Az egy héten át tartó tábor remekül illeszkedik a Határtalanul c. programhoz, amelynek célja, hogy minél több magyar fiatal jusson el a határon túl élő magyarokhoz.

újságíró tábor06
Számos foglalkozás várja a diákokat

Amellett, hogy remek nyári kikapcsolódási lehetőség ez, alkalmat is nyújt arra, hogy határokon átívelő élő kapcsolatok, ismeretségek, barátságok alakuljanak ki a tanulók között. Ezért fontos, hogy itt élő, pécsi diákok is részt vegyenek a programban – mondta Őri.

Végül azzal zárta,  hogy izgalmas, különleges település Pécs, érdemes megismerkedni vele, így a város a most itt vendégeskedő határon túli fiatalokat akár egyetemistaként is visszavárja majd.

újságíró tábor05
A Márton Áron Szakkollégiumban töltik majd a hetet

A pécsi házigazdák a Jókai Mór Általános Iskola tanulói, a vendégek pedig a délvidéki Bácskertesről, Torontálvásárhelyről, Hertelendyfalváról, Tóthfaluból, a szlavóniai Eszékről és Harasztiból érkeztek, összesen ötvenen. A határon túliak a rácvárosi Márton Áron Szakkollégiumban kaptak szállást, itt zajlanak majd a programok is.

A diákokra a foglalkozások mellett különböző élmények is várnak: kirándulnak a TV-toronyhoz, elmennek az Állatkertbe és a Zsolnay-negyedbe, valamint kilátogatnak Orfűre is.

Hirdetés