Délvidéki fiatalok Pécsen: egy nemzet, közös élmények

Délvidéki fiatalok érkeztek kedden Pécsre, az önkormányzat nevében Őri László alpolgármester fogadta őket, akik még a Városháza tornyába is felmehettek.

hirdetés
Uránia Mozi

– Húúú, ez nem semmi, azt nézd, meddig el lehet látni! – mutogatták egymásnak a valóban páratlan kilátást a Városháza tornyában kedden azok a gyerekek, akik a délvidéki Adáról és Törökfaluból érkeztek Pécsre. Persze a mobiltelefonok is rögtön előkerültek, hogy megörökítsék az élményt.

A mintegy 40 fős csoport a Pécsi Kalandozások Program keretében érkezett a megyeszékhelyre, az átfogó diákutaztatási programot tavaly indította a Kosztolányi Dezső Céltársulás a pécsi Zsolnay Kulturális Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel együttműködve. A cél, hogy minél több délvidéki és horvátországi magyar iskolás juthasson el a baranyai megyeszékhelyre, akiknek szállását, étkezését és programjait teljes egészben a szervezők vállalják. 2016-ban 300 magyar fiatal érkezhetett Pécsre és térségébe e program keretében.

délvidéki gyerekek, őri laci, hl06
Előkerültek a telefonok

– Szerezzünk egymásnak közös élményeket! – foglalta össze a program célját Őri László alpolgármester, aki a város nevében köszöntötte a Délvidékről érkezett 12-15 éves gyerekeket. Őri László hangsúlyozta, a kormány és Pécs célja, hogy az anyaországi fiatalok ne nőjenek fel úgy, hogy nem látogatnak el határon túli, magyarok lakta tájakra. De az is fontos, hogy a határon túl élő magyar gyerekek is megismerjék az anyaországot, s közös élményeik legyenek, barátságok, kapcsolatok születhessenek.

délvidéki gyerekek, őri laci, hl03
Őri László alpolgármester köszöntötte a diákokat

Őri László alpolgármester Pécs történetét is ismertette a fiataloknak, akik igencsak érdeklődőnek bizonyultak. Volt, aki azt kérdezte az alpolgármestertől, milyen most a pécsi foci, mást meg a város különleges címere érdekelt.

– A legjobb tanulókat, a versenyeken részt vevő diákokat választottuk ki erre az útra, így mondhatjuk, hogy ez egyfajta jutalomutazás – árulták el lapunknak a diákokat kísérő tanárok. A pedagógusok azt is elmondták, nagyon örültek, hogy a program révén Pécsre jöhettek, főleg azért, mert a diákok jó része még nem járt a baranyai megyeszékhelyen.

délvidéki gyerekek, őri laci, hl04
Sok minden érdekelte a délvidéki gyerekeket

A nemzeti ünnepet megelőző napok egyébként a nemzeti összetartozás jegyében is telnek Pécsen. Kedden délelőtt honosítási ünnepséget is tartottak a Boldogság Házában, erdélyi és délvidéki honfitársaink lettek közjogi értelemben is magyar állampolgárok, az ezt igazoló okiratokat Őri László alpolgármester adta át. Hétfőn pedig egy ötvenfős kárpátaljai diákcsoportot fogadott Decsi István alpolgármester, ők a Pécsi Református Kollégium meghívására érkeztek Baranyába.

orihonosítas
Honosítási ünnepség a Boldogság Házában

 

Hirdetés