Egészségtelen a pécsi levegő

Az országban három helyen veszélyesnek, hat településen – köztük Pécsett is – egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Környezet- egészségügyi Intézet. Az élénk széllel valamelyest javult a helyzet, azonban a városban sokan még így is túl poros levegőre panaszkodnak.

hirdetés
Uránia Mozi

A sok autó és a nagy forgalom is hozzájárul a levegőben szálló por magas koncentrációjához. A szél azonban szerencsére sokat segít ennek kitisztításában.

A pécsi mérőállomásokon mért levegő az egészségtelen kategóriába tartozott. Ez azt jelenti, hogy a por koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között mozgott. Az ilyen mennyiség pedig igencsak megnehezíti a légzést.

– Főként a légzőszervi vagy keringési megbetegedéssel bajlódó időseket érinti kellemetlenül ez a pormennyiség. Köhögés, nehézlégzés léphet fel náluk, és a panaszaik is felerősödhetnek – tudjuk meg Kassay Veronika megyei tiszti főorvostól.

Persze, nem egész Pécs területén ugyanolyan egészségtelen a levegő.

Pozsárné Ibolya, aki Újmecsekalján lakik, ügyeinek intézésére szokott bejönni a városba. Állítása szerint náluk jó a levegő, hiszen sok a fa és nagyok a terek. Ám amikor bejön, maga is érzi a különbséget.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet táblázata – a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján – négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Pécsett egyelőre ilyen állapot nem áll fenn.