Egészségünk kincs, amire nekünk kell vigyáznunk, Pécsett pedig segítenek is!

A Pécsi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) 2 éve, szeptember 1-jén kezdte meg működését. Azóta temérdek érdekes és hasznos, ingyenes programot valósítottak meg, melyek egytől egyig a pécsiek életminőségének javítását célozták meg: nagyon népszerűek a mozgással járó programok, mint a tornák, a teniszoktatás, illetve a baba-mama foglalkozások is látogatottak. A második jubileum kapcsán kérdeztük Hideg Balázst, az EFI szakmai vezetőjét. (x)

– Kétéves az EFI, mi az eddigi legnagyobb eredmény, melyek a legnépszerűbb programok?

hirdetés

– Az első időszak nem volt egyszerű, hiszen kezdetben még kialakított tanácsadó helyiségünk sem volt, be kellett szerezzük a szükséges eszközöket, szakmai kapcsolatokat kellett kialakítani és az embereket be is kellett valahogy vonzani az adott programra. Mára már számos programon túl vagyunk, de a legnagyobb sikernek azt tartom, hogy a legtöbb helyen, ahol egyszer már jártunk bármilyen programunkkal, oda általában visszahívnak minket. Nagyon népszerűek egyébként a mozgással járó rendezvények, de szeptemberben 21-én például babamasszázs-tanfolyam indul, amire a meghirdetés napjától folyamatosan érkeznek az új jelentkezések.

– Nagyon sokszínűek a rendezvények, gyakorlatilag minden korosztály megtalálja a számára vonzót. Mik a további tervek, változik-e valami? 

– Ha a járványügyi helyzet is úgy alakul, akkor az eddig sikeres programjaink folytatása mellett nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a klubokra, tanácsadásokra is, valamint a munkahelyi egészségfejlesztés is fontos alappillére a következő időszaknak. Természetesen készülünk az online megvalósításra is, így, ha arra lesz szükség, hogy a foglalkozásokat, előadásokat, tornákat online valósítsuk meg, akkor azt fogjuk tenni.

– Miért fontos, hogy a Pécsi járás lakossága megismerje az iroda által kínált szolgáltatásokat, hogyan profitálnak belőle? 

– Minden programunk pályázat keretében valósul meg, így a lakosság számára ingyenesen tudjuk biztosítani azokat. Azt gondolom, hogy a szakmai programjaink segíthetnek a megelőzésben, emellett közösségformáló hatásuk is van. Lassan 20 éve kosarazom, így tapasztalom azt, hogy mennyire fontos egy jó közösség, különösen manapság, amikor az emberek inkább elszigetelődnek egymástól. Hiszem azt, hogy ha egy klub, egy többalkalmas foglalkozás, vagy bármilyen sport miatt összeverbuválódott emberek közösséggé alakulnak, akkor az nagyon sokat ad a mindennapjainkhoz, az életünkhöz is.

– Miről szól az Életmód Okosan program, miben nyújt többet ez a jubileumi kezdeményezés az eddigieknél? 

– Mi az EFI-ben azt tapasztaljuk, sokan úgy gondolják, hogy az egészség, az jár. Pedig az egészségünk kincs, amire nekünk kell vigyáznunk. Nem jó, amikor már tünetekkel keressük fel a szakembereket, a cél a megelőzés lenne. Az Életmód Okosan programba olyan elemeket válogattunk, amik segítik a szemléletformálást, és az egészségtudatosságot növelik. Fontosak benne a munkavállalók, akiknek az egészségét meg kellene őriznünk, de ez mégsem kap mindenhol megfelelő hangsúlyt. Keretében a Pécsi járásban dolgozókat is megcélozzuk, de az egyéni állapotfelméréseket, tornákat és vidám előadásokat is folyamatosan megvalósítjuk a prevenció és az egészséges életmód jegyében.

 

(x)

A Pécsi Egészségfejlesztési Iroda az „Alapellátás és népegészségüg rendszerének átfogó fejlesztése – Népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztése” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00012 – számú projekt keretében valósul meg. 

Hirdetés