Egyedülálló pécsi fejlesztés: mesterséges intelligenciával segítik a stroke kezelését

Évente közel 40 ezren kapnak stroke-ot és 13 ezer ember veszti életét miatta hazánkban. Az esetek 80-85 százaléka vérrög okozta érelzáródás következtében alakul ki, a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú. A PTE Orvosi Képalkotó Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ szakembereinek együttműködésében egyedülálló megoldás született erre a problémára.

hirdetés
Uránia Mozi

Ha egy beteg a stroke tüneteivel kerül kórházba, minél hamarabb CT-vizsgálatot kell végezni, és persze azt ki is kell értékelni. Ezt már számítógépes program is támogatja, mely mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a sérült agyterületet, megtalálja az érelzáródás helyét, és ki tudja mutatni a kialakuló véráramlási zavart – derül ki a PTE közleményéből.

A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Képalkotó Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ szakembereinek együttműködésében egyedülálló telemedicina megoldás született – mint mondta prof. dr. Dóczi Tamás akadémikus, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója.

A rendszer lehetővé teszi a régió kórházaiban a fenti számítógépes kiértékelő rendszer alkalmazását. Ennek lényege egy olyan számítógépes hálózat, mely az interneten továbbítja a CT-anyagot, így azokat bármikor elküldhetik a Pécsi Diagnosztikai Központban lévő központi számítógépre, mely azonnal kiértékeli a vizsgálatot – tette hozzá az igazgató.

Az eredményt a beutaló orvos és a szakorvos néhány percen belül akár egyszerre is meg tudják nézni, sőt az eredmény okostelefon-alkalmazás segítségével bármilyen mobileszközön is elérhető – tette hozzá prof. dr. Bogner Péter, a Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

A telemedicina segít annak eldöntésében, hogy milyen terápiát alkalmazzanak a szak-emberek, és szükség esetén a betegeket haladéktalanul a pécsi Idegsebészetre lehet szállítani a vérrög gyors eltávolítására.

A stroke-hálózatban a szombathelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai, szekszárdi és bajai kórházak vesznek részt, de a rendszer akár a teljes dunántúli régióra kiterjeszthető – összegezte a lehetőségeket dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Képünk forrása: UnivPécs/Csortos Szabolcs