Egymilliárdból fejleszt a Pétáv

Hosszú távon a jelenleginél jóval gazdaságosabban működhet a Pétáv, azaz nem kell majd a pécsiekre terhelni a hálózati veszteségeket. A cég uniós forrásból egymilliárdot költ a vezetékek felújítására és új társasházi hőközpontok létesítésére.

– Ötven esztendővel ezelőtt indult a pécsi távhőszolgáltatás, így mára vannak olyan vezetékek a városban, amelyek megérettek a felújításra. Saját hibastatisztikánk alapján több ilyen szakaszt is kiválasztottunk. Ezeket az utóbbi években többször kellett javítani, s folyamatos hőveszteséget okoznak a társaságnak. A feladatra félmilliárd forintos, felerészt uniós forrást költünk jövőre, ha pénzt tudunk szerezni egy pályázaton – mondja Vida János, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

A felszín alatti vezetékek korszerűsítésén kívül is több mint 500 millió forintot költene el a cég egy másik projektben. Szintén fele részt EU-s pályázati forrásból a tömbházak hőközpontjainak fejlesztésére, kiépítésére áldoznának.

Igazságosabb legyen a díj!

– A távfűtési rendszer kiépítése óta történt szigetelési fejlesztések azt eredményezték, hogy ma már a tömbházak eltérő energetikai mutatókkal bírnak. A teljesen szigetelt, és a nyílászárókat tekintve is modern épületek kevesebb hőt igényelnek, mint a csak részben vagy egyáltalán nem szigetelt házak – magyarázza Vida. Több területen azonban egy hőközpont lát el több, eltérő mutatójú épületet, emiatt pedig komoly hőveszteséget könyvel el a cég.

– A cél, hogy minden tömbház saját hőközpontot kapjon, hogy a házakban megvalósulhasson az épületenkénti hőszabályozás. Ezzel hosszú távon garantálható, hogy igazságosabb legyen az ominózus körzetekben élő pécsiek távhődíja is – tette hozzá Vida.

Az ügyvezető kitért még rá: a küszöbönálló fejlesztések azt eredményezik, hogy a társaság a későbbiekben nem, vagy nem olyan mértékben lesz kénytelen az árakat emelni, mintha nem jönne létre a korszerűsítés. Ilyetén módon a beruházások pénzt hagynak a pécsiek zsebében – összegzett.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. A PÉTÁV egyenlőre csak pályázatot ad be a jelzett beruházások költségeinek fedezetére, tehát a fejlesztések csak sikeres elbírálást követően kezdődhetnek meg. A beruházások nélkülözhetetlenek, bízom a pályázat sikerében.

Comments are closed.