Egyre több pécsi oltatja be magát influenza ellen

Az elmúlt hetekben megérkeztek a háziorvosokhoz az influenza elleni vakcinák, nemrég el is kezdték beadni őket. Nagy változás az idei évben, hogy a teljes lakosság számára térítésmentesen vehető igénybe a védőoltás. A háziorvosok is arról mesélnek, részben ennek köszönhetően megnőtt a forgalom a rendelőkben. 

hirdetés
Uránia Mozi

Dr. Forrai Márta pécsi háziorvos elmondta, egyértelműen látszik, hogy sokkal többen érkeznek beoltatni magukat.

– Akik az előző évek során fizettek a védőoltásért, azok nyilván ki fogják használni a térítésmentes lehetőséget, illetve azok is, akiket csak az áruk tartott vissza.

Forrai véleménye szerint az egészségügyi vezetés nyilván azért foganasította ezt az intézkedést, mert a koronavírus és az influenza közötti alaptünetei összemosódtak. A védőoltással viszont egyértelművé válik, hogy például láz esetén melyről van szó a kettő közül.

– Már előzetesen is várható volt, hogy többen érkeznek beoltatni magukat, hiszen a vakcinák kiszállítása előtt is sokan érdeklődtek az injekció felől.

Influenza vagy koronavírus? Az oltással rögtön kizárható az egyik lehetőség…

Dr. Princz János, a Magyar Praktizáló Orvosok Baranya Megyei Szövetségének elnöke is azt tapasztalja, érezhetően nagyobb az érdeklődés az elmúlt évekhez képest. Szerinte ezt nem csupán a vírusnak, hanem a sajtókampánynak is köszönhetjük.

– Az előző években egyre több réteg számára vált térítésmentessé az oltás, most azok részéről is megnőtt az érdeklődés, akik erre tavaly még nem voltak jogosultak.

Az orvos elmondta, országosan általában 1,3 millió vakcinát terítenek szét minden évben, ezek mintegy fele szokott megmaradni a rendelőkben.

– Persze ezt nehéz megjósolni most, de szerintem nem fognak elfogyni az oltóanyagok idén sem, jut mindenkinek aki igényli, még a nagyobb érdeklődés ellenére is – mondta Princz.