Együtt-PM: totális érdektelenség Pécsen

Mintegy tízen voltak kíváncsiak a Bajnai Gordon által fémjelzett Együtt 2014 társelnökére, Juhász Péterre, és az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért szervezet független országgyűlési képviselőjére, Szilágyi Lászlóra egy hétfői pécsi lakossági találkozón.

Alig volt kíváncsi néhány ember – a szervezőkkel együtt is alig voltak többen, mint tucatnyian – a két politikusra, illetve az általuk képviselt politikára a választási szövetség pécsi lakossági találkozójára, amelyet a Slyven Rendezvényközpontban rendeztek hétfőn este.

Egy drogharcos, egy zöld

A résztvevőkről: „Az ország drogosa” – így minősítette még 2006-ban az Index.hu Juhász Pétert, a marihuana legalizálásáért harcoló Kendermag Egyesület akkori alelnökét. Az egykori harcos érdekvédő a nemrég megalakult, Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 párt egyik társelnöke lett. A Kendermag Egyesület alelnökéről a bíróság 2007-ben kimondta, veszélyes a társadalomra, mert a büntetőeljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer-fogyasztás legalizálását hirdesse.

Szilágyi László független országgyűlési képviselő, volt LMP-s, a Párbeszéd Magyarországért politikusa. Ő 1989-től civil környezetvédő aktivistaként dolgozott, a Hulladék MunkaSzövetség (HuMuSz) alapítója, 2004-től 2010 elejéig elnöke volt; világ életében a zöldek közé tartozott.

Ők azért jöttek hétfőn Pécsre, hogy megnyissák a választási szövetség május végéig tartó országjárását. A hétfőn kezdődő turnén húsz politikusuk 80 városban mintegy kétszáz programon vesz részt, fórumokat, kitelepüléseket tartanak. Az országjárásuk célja, hogy egyeztessék programjukat a választókkal, felhatalmazást kérjenek rá, hogy a nyáron már annak birtokában tárgyalhassanak leendő szövetségeseikkel. „A jó kormányzás programját mindenekelőtt a választókkal kell megbeszélni, nem elég, ha politikusok és szakértők állapodnak meg róla” – indokolt Bajna hétfői közleményében.

Mindennek fényében kezdte meg beszédét Juhász Péter.

Ketten beszéltek…

Kádárt is visszasírják

– Rossz irányba mennek a dolgok: a sajtó nem szabad, a szakértőket kizárták a döntésekből, antidemokratikus a rendszer – kezdte Juhász. Mint mondta, azért alakult meg a szövetség, mert még a Kádár-rendszer is demokratikusabb volt, mint a Fidesz-kormány. Magyarország eltávolodott Európából, a Parlament nem hazánk előbbre vitelét szolgálja, pusztán érdekeket képvisel – tette hozzá.

Rezsimváltás 1.0?

Kijelentette: egyedül nem fog menni a kormányváltás, amit tudnak ők is. – Az MSZP-re is szükség lesz, hiszen a náluk lévő 1-1,2 millió szavazó kell a rezsimváltáshoz. 2014 arról szól, demokráciában vagy autokráciában akarunk élni, ahol a szavazók érdekében történik a kormányzás – mondta.

– Itt az idő a váltásra, erősek vagyunk, hiszen a Fidesz mára egy törpepárttá zsugorodott, elvesztette választóinak a felét a választások óta – próbálta lelkesíteni az összegyűlt kis társaságot Juhász, s a megjelentek lelkére is kötötte: adják tovább az üzeneteket, bátorítsák az embereket, mert van remény, lesz ellenzéki együttműködés.

A menetrendről azt mondta: nyáron szakpolitikai egyeztetéseket akarnak az MSZP-vel, télre megszülethet az ellenzéki együttműködés, tavasszal meg leváltják a Fidesz-kormányt.

Nincs hallgatóság, ez baj…

Szilágyi László azt mondta, a PM ugyan még csak két és fél hónapos párt, de annyit már tudnak a politikáról: csak az vezethet eredményre, vihet egy jobb irányba, ha az emberek kezükbe veszik sorsukat.

Elmondta, a PM-Együtt szövetségnek komoly elképzelései vannak minden szakterülettel kapcsolatban, csak egyelőre nincs fórumuk, nincs médiájuk, ahol leírnák, amit mondanak, éppen ezét örül az országjárás gondolatának.

A politikus Juhász gondolatmenetét folytatva tovább sorolta, mi a rossz az országban: meggyengítették az érdekképviseleteket, semmibe veszik a szakszervezeteket. – Olyan rezsim épült, amit le kell bontanunk, egy nyitott Magyarországot kell létrehoznunk – mondta.

Az LMP-ből való kiválásról azt mondta, azért döntöttek, mert dolguk van, az LMP pedig nem ebbe az irányba tartott, nem volt képes az együttműködésre az Együtt 2014-el, a Millával. – Mi hajlandóak voltunk erre, hiszen azt gondoljuk, csak a mi, közös ellenzéki erőnk lesz képes a mai hatalom képviselőinek legyőzésére – mondta.

… ennyien hallgatták őket

Szereti őket a külföld?

A sikerhez komoly tartalékaink vannak, csak el kell jutnunk az emberekhez. Éppen ezért bízok benne, hogy a mai érdeklődőknél többen látogatnak majd el a rendezvényeinkre – fogadkozott Szilágyi, aki hozzátette azt is: a nemzetközi politika bizonyosan inkább mellettük áll majd, mint a jobboldal mellett.

De hol az átütő erő?

Egy felszólaló tanár azt kérdezte, miért nincs átütő erő az ellenzéki pártokban, a szövetségben? Miért nem reagálnak gyorsabban a kormány üzeneteire, miért nincsenek helyi kezdeményezések, miért nem szólítják meg a vidéket, miért nincsenek erőteljes, jól kommunikálható üzenetek, komoly program. „Itt és így meg tud bukni egy választás, erre figyeljenek oda” – mondta a lelkes fórumozó segítő szándékkal.

Juhász azt mondta, a Milla ugyan egy médiahack volt, de a Szolidaritás százezrekhez ér el. Elismerte viszont most születik a szövetség, most kezdődik minden. – Ezrek jelentkeztek önkéntesnek, kétezren szaktudásukat ajánlották fel; van, alakul a tömegbázis, egy év múlva kell megerősödnünk – mondta. A PM részéről nem tudott nyilatkozni, ezért odaszólt Szilágyinak, „ti vagytok”? Szilágyi azt mondta, ők is az elején vannak még, de szerinte nagy ma hazánkban az apátia, a beletörődés, nagyon nehéz közösséget, pláne politikai közösséget kovácsolni…

És mi lesz az emberekkel?

Egy másik felszólaló azt kérdezte, miért nem szólnak az emberek nyelvén, egyszerűen, érthetően, mint a Fidesz. Juhász szerint kevésbé lesznek hajlandóak a túlzott egyszerűségre, a lózungokra, a hazugságokra. – Előbb-utóbb az ilyen kártyavárak összedőlnek – mondta. Megígérte, hogy igyekeznek lecsontosítani az üzeneteket.

Lenyomtak egy-két kokit

A megjelentek közül többen is sérelmezték, hogy valami hiba csúszott a fórum megszervezésébe – amit Juhász is elismert, de azt is megjegyezték: kevés, ha elmondják a politikusok, miért rossz a mai kormány. – Ezt tudjuk, ezért vagyunk itt, szakértőkre, programra vagyunk kíváncsiak – szólította fel egyikük a két megjelentet. Juhász erre reagálva gyorsan sorolni kezdte: többkulcsos adót szeretnének, hosszútávú rezsicsökkentést tűztek ki célul és segítenek a szegényebb sorsúaknak minden szóba jöhető lehetőséggel.

Bretter is majdnem koncertre ment

Bretter Zoltán volt SZDSZ-es politikus is megjelent, aki azzal bátorította Juhászt és Szilágyit, hogy egy jó kis koncert van ma a városban. Ő is sokat tépelődött, melyik rendezvényt válassza, mondta.

A „fórum” kevésbé fajsúlyos kérdések mellett ért véget, átütő erő, ahogy az az egyik hozzászóló az épületből kifelé haladva megjegyezte, nem volt az előadókban. Talán majd ha Bajnai jön…

Hirdetés

23 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ne feledjük ez még csak a kezdet. Ha valóban változást szeretnénk akkor, nekünk is tennünk kell érte. Jelen helyzetben az Mszp és Bajnai összefogás lenne az egyetlen változáshoz vezető út.

 2. Megnéztelek somogyi Katalin a fcen.

  azért a klubrádió a gyurcsány védelem a karvaly orrod és lapát füled sokmindent elárul az kötödésedről.
  Gondolom beszédhibás is vagy és persze nyugger aki visszasírja régi internacionális ünnepléseket a KISZ – ben.
  Ezek így egyben pont passzollnak – pontosan rád is gondoltam érzéki soraimban. Vidd magaddal a Facebook ismerőseidet is.
  Sajnos Nektek kell még sok-sok idő mire visszatalátok a sivatagba Európából.

 3. Nézzétek meg a hülye Mesterházit,3 normális,összefüggő mondatot sem tud kinyögni,a Vezéretek:D,utánam srácok…:D Ennyit tud!!!

 4. Van ám zsibvásár…ma minden hülye itt van???Jó lenne azt hinni,hogy csak ennyien vagytok:D

 5. Elég Bajnaiból! Igazi baloldalt! Az MSZP képviseli mindazt, ami a baloldaliságot jelenti.

 6. :))))
  10 ember volt kíváncsi a Bajnai féle E14-es drogos köcsög Juhász Petire aki amellett, hogy drog legalizáció mellett kampányol évek óta (A bíróság 2007-ben kimondta, hogy veszélyes a társadalomra), a millás időszaka előtt a TASZ cigánymentő szakának volt a vezetője ami a cigányok még erőteljesebb segélyezéséért is küzdött erősen.

  Az SZDSZ-es (az a párt aki a EU parlamentbe juttatott egy magyarokat folyamatosan gyalázó cigányt, Mohácsi Viktóriát) Bretter is megjelent amin persze nem kell csodálkozni.

  Szóval pozitívan csalódtam a magyarokban, örülök, hogy a Libás, a Drogos, és a régi nemzetvesztőkre mindössze 10 ember volt kíváncsi. Külön öröm, hogy mindez szülővárosomban történt. Hajrá Pécs, Hajrá Magyarok!

 7. Hehe

  Mindenhonnan az sugárzik, hogy a Fidesz erős, az ellenzék meg gyenge és megosztott. Az emberek egy része pedig szeret az erősre és a győztesre szavazni. Nem aggódom, jövőre is nyerünk.

  Ilyen egy balfék ellenzéke még nem volt ennek az országnak, szerencsére…

 8. Átfogó baloldali-liberális-zöld összefogás nélkül nem lesz rezsimváltás. Orbánék sokkal jobban be vannak betonozva, mint az a kedves kommenetlők hiszik. Egy profi izraeli-amerikai tanácsadógurukkal segített, állami pénzből reklámozott, centralizált, vezérelvű pragmatista-populista pártot és gazdasági birodalmát nem lehet amatőr módszerekkel megverni. Minden megosztottság, belső versengés és iránytalan, naiv taktikai manőver ahhoz vezet, hogy az Orbán-féle autokratizmus itt marad a nyakunkon. És akkor végleg annyi az országnak.

 9. Biztosan a kommunikációval volt a probléma, hiszen én sem hallottam róla. 🙁

 10. Jól jött ez a fórum, talán látja a vezetésünk, hogy egyedül kell nekimenni a választásoknak. Szanyi Tibiék tudják mit kell tenni a győzelemért. A lényeg, hogy az MSZP mögé kell beállni, s nem hagyni magunkat zsarolni. Az Együtt2014 nem képes a kormányváltásra.

 11. Egyetértek! Nem kell a köcsög új-szdsz. Végre megszabadultunk ezektől a zsarolóktól. Mesterházy tudna egyedül nyerni, nem kell belemenni egy rossz kompromisszumban. Pécsen mindenképpen nyerünk jövőre, és talán országosan is. Pávát leveri a Berci.

 12. Ezt mondom. Nincs szükségünk rájuk, egyedül is tudunk nyerni. Nem szabad velük lepaktálni! Mesterházy legyen a miniszterelnök, Bajnai meg csináljon amit akar. Csak az MSZP!

 13. Sajnos az összes párt csak önmaga gazdagodására koncentrál. Kádár csermanek néven született és ha tetszik ha nem gyilkos volt. A mai politika szégyene hogy sokan visszasirják mert akkor jobban éltek valóban kb.6 millióan és elhitték hogy biztonságban. A politikai rendőrök sem voltak a sarkukban mint most az össze-vissza birságoló …..k. Ma a birság a politika megfélemlitésre használt fegyvere. Munka nincs, és remény sem.

 14. Az Együtt2014 az MSZP hátán akar bejutni a parlamentbe, mint egy élősködő, olyan akár a szadesz, addig nem lesz komolyan vehető baloldal, amíg ezek a liberálisok akarják megmondani a frankót. Erre nem vevő Magyarország!

 15. Kedves Zsidajok, narkósok, buzeránsok és egyéb degeneráltak, akik úgy gondolják egyenlőek a dolgos emberekkel.

  Ez a támogatottságotok, ennyien vagytok, ennyit értek és az is ennyit ér amit gondoltok.
  Pont beférnétek egy kisbuszba, elvonulhatnátok a siratófalhoz az identitásotokon gondolkodni. De az sem baj, ha közben közúti balesetet szenvedtek. Nem fogtok sem a politikai palettáról sem a napi életünkből hiányozni. Sőt.

  Pécs és környékét a horvát és sváb emberek építették fel és tartják fenn ma is. Nektek itt nincs keresnivalótok. A tietek keletebbre és délebbre, tudjátok, ahol a tenger annyira sós, hogy mindent kivet magából, még titeket is. Úsztok a felszínen, mint egy db [email protected] sodródva az „újhullámokkal”. Nyughatatlan senkiháziak….

 16. Mesterházy és Botka rendezvényén telt ház volt ugyanitt, úgy látszik Pécsett nem menő az Együtt.

 17. Ekkora bukást, mi ha összejövünk a haverokkal, többen vagyunk. Mesterházynak igaza van, ez az E2014 csak egy lufi, komolytalan társaság.

 18. Inkább törölték volna az egészet, mert még az is jobb lett volna ennél a leégésnél. Elkeserítő milyen teszetosza és béna az ellenzék, esélytelenek a kormányváltásra.

 19. Az Együtt2014 valószínűleg azt jelenti, hogy 2014 támogatójuk van országosan. Ha ezt nézzük, a 10 pécsi résztvevő arányaiban nem is rossz 🙂

Comments are closed.