Elektromos buszokat vehet Pécs!

Kifejezetten Pécs számára nyílt meg a lehetőség azzal a kormányhatározattal, ami elektromos buszok beszerzését teheti lehetővé. Ezzel folytatódhat a pécsi buszcsereprogram, és új járműveket vásárolhat a város.

A pécsi közlekedési forrásról szóló döntés a Magyar Közlönyben jelent meg a rövid- és középtávú kötöttpályás fejlesztésekhez kapcsolódó beruházások projektlistája között.

– Ez egy olyan ajtó, amely csak Pécsnek nyílt meg, és bízunk abban, hogy minél több környezetbarát járművet tudunk beszerezni ennek segítségével – mondta Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő.
Pécs már korábban kiírt egy közbeszerzést e-buszokra, amelyen győztest is hirdettek, így a nyertes hazai gyártó által készített járműveket tudja majd a város megvásárolni, és hadrendbe állítani.

– Ez egy keretmegállapodás, ennek alapján rendelhetünk meg elektromos buszokat. A most megnyíló közlekedésfejlesztési keret nyitott, azaz rajtunk múlik, hogy mekkora összeget tudunk erre a célra fordítani – mondta.

Egy másik forrásból, a területi operatív program keretében két elektromos buszt biztosan vásárol majd Pécs, így ezt a kontingenst szeretnék tovább bővíteni. A buszcsereprogram első szakaszában már megvizsgálták a szakemberek, hogy milyen közösségi közlekedés legyen Pécsen, ennek a tanulmánynak az lett az eredménye, hogy a buszos közlekedést kell megerősíteni, azon belül is minél nagyobb számban kell beszerezni elektromos buszokat.

Azt, hogy pontosan milyen paraméterekkel bíró járműveket vehet meg Pécs, majd csak a későbbi pályázat dokumentáció alapján derül ki, mindenesetre a tervek szerint másfél éven belül szeretnék már a pécsi közlekedésben látni a buszokat.

A pécsi buszcsereprogramban az eddig eltelt három év alatt 175 járművet vásároltak, ezzel gyakorlatilag kiváltották a korábbi városvezetés ideje alatt, kézzel írt számlával botrányos körülmények között kiszervezett buszokat.

1 hozzászólás

  1. Kedves Bóka Máté!
    Próbáltam megkeresni a Magyar Közlönyben levő rövid- és középtávú kötöttpályás fejlesztésekhez kapcsolódó beruházásoknál ezt a döntést, de sehogy sem találtam meg. Érdekelne mert a szakdolgozatomban egy fontos pont lenne. Esetleg egy egy linket vgy pontos hivatkozást kérhetnék?

Comments are closed.