Újra használhatjuk a PécsiKe elektromos közbringarendszerét, elindult a 2021-es szezon. A kora tavaszi időben már többen fel is pattantak a városi e-biciklikre, ennek apropóján utánajártunk annak, hogy vajon mi történt a bringákkal a téli szünet alatt, és annak is, hogy történt-e változás a díjszabásban.

hirdetés
Uránia Mozi

Nemsokára két éve annak, hogy 2019 június elején elindult Pécs elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, a PécsiKe, amelynek második szezonja tavaly télen ért véget. Mint ismert, a városban 7 darab dokkolóállomás működik, melyekben 10-10 elektromos, környezetbarát bicikli töltődhet egy időben. A jelenleg is bővülő pécsi bicikliútvonalak kihasználtságát növelő dokkolókat a 400 ágyas klinika (a PTE Klinikai Központja) és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon építették ki. A 2021-es szezonkezdés kapcsán érdemes feleleveníteni az e-bicajok legfontosabb előnyeit is: az e-bringákkal akár 40 kilométert is megtehetünk egy töltéssel, az elektromos rásegítésnek köszönhetően pedig a mecsekoldali utakon is könnyedén feltekerhetünk.

Itt az új szezon, sokan már használják is a bringákat

A 2021-es szezon indulása kapcsán a Biokom Nkft.-től megtudtuk, hogy a téli időszakban a kerékpárok a gyártó által előírt, évente esedékes ellenőrzésen, karbantartáson és szükség szerinti javításon estek át, de a hibás, elhasználódott alkatrészeket is ilyenkor cserélik ki a bringákon.

A szezon indulását mindemellett megelőzte a kerékpárgyűjtő-állomások ellenőrzése is. A Biokom Nkft. lapunkkal közölte, hogy mivel a dokkolóállomások az időjárási viszontagságainak is ki vannak téve, ezért a fém alkatrészeknél (például zárnyelvnél vagy a töltőcsatlakozónál) fordulhatnak elő érintkezési problémák. Az ellenőrzés során hibát is tapasztaltak néhány dokknál, amelyeket ideiglenesen kivontak a forgalomból, ugyanakkor a javításuk a közeljövőben meg fog történni. Emellett kiemelték, hogy a párás, hűvös reggeleken kontakthibákat tapasztalnak egyes dokkolóknál, de ezek a hőmérséklet emelkedésével, a nedvesség elpárolgásával meg is szűnnek.

A téli időszakban megtörtént a bicikli karbantartása

A felhasználók számára vonatkozó kérdéseinkre a városüzemeltetési cég közölte, hogy a tavalyi szezonban a járvány miatt a március-májusi időszak gyenge forgalmat hozott, viszont a július-augusztusi felhasználószámok a 2019-es szezonhoz képest jobban alakultak. Az idei szezonban a tavalyi forgalmat, illetve a tavalyi használati számokat várják.

Mindenkinek jó bringázást kívánunk!

Az árakban nem történt változás, azok a 2020-as díjszabásban meghatározottak maradtak:

  • Éves bérlet: 7500 forint
  • Kedvezményes éves bérlet: 6000 forint
  • Féléves bérlet: 6000 forint
  • Kedvezményes féléves bérlet: 4800 forint
  • Havi bérlet: 1750 forint
  • Kedvezményes havi bérlet: 1400 forint
  • Aki még nem rendelkezik PécsiKe kártyával, annak díja: 600 forint/kártya

Az alkalmi felhasználók számára a jegyek díjai:

  • 24 órás jegy: 350 forint
  • 72 órás jegy: 700 forint
  • 7 napos jegy: 1200 forint