Ellenzéki polgármesterek álltak ki az önkormányzatok önállósága mellett

Az ellenzéki polgármesterek Dunaújvárosban (fotó: Botka László / Facebook)

Az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok polgármesterei szombaton Dunaújvárosban találkoztak, ahol kiálltak az önkormányzatok önállóságáért.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felszólították a kormányzatot, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban támogassa a közvetlen brüsszeli források pályázhatóságának bővítését, a kormányzati elosztású források döntő részét pedig az önkormányzatokkal együttműködve, regionális programok keretében, arányosan használja fel.

Együtt tanácskoztak az ellenzéki városvezetők (fotó: Botka László / Facebook)

A Megyei Jogú Városok Szövetsége azt is sürgette, hogy az iparűzési adó tervezett változtatásával ne lehetetlenítsék el az önkormányzatok működését, valamint olyan, a lakosság számára létfontosságú feladatokat, mint a tömegközlekedés, az úthálózat fejlesztése vagy a szociális ellátórendszer működtetése.

Kitértek arra is: a megyei jogú városok ellenzéki polgármesterei egyeztettek Cseh Katalinnal, a Momentum európai parlamenti (EP) képviselőjével, az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakciójának alelnökével. Az EP-képviselő előadásában beszámolt a 2021-2027 közötti költségvetési ciklus előkészítéséről és a közvetlen EU-pályázatok lehetőségéről.

Az eseményt Botka László, Szeged polgármestere a következő szöveggel osztotta meg Facebook-oldalán:

„10 megyei jogú magyar város vezetői. Azért találkoztunk egymással Dunaújvárosban, hogy hazánk és otthonunk közös jövőjéről egyeztessünk. Cseh Katalin az európai uniós támogatásokról, a pályázati lehetőségekről tartott előadást. Minél több forrást közvetlenül szeretnénk elnyerni, hogy hatékonyabban tudjuk fejleszteni városunkat.”

Mint arról korábban beszámoltunk a tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú város polgármesterei tavaly decemberben kötöttek szövetséget, és döntöttek úgy, hogy a jövőben rendszeresen egyeztetnek. A Megyei Jogú Városok Szövetsége Péterffy Attilát, Pécs független polgármesterét választotta társelnökké.

hirdetés

Hirdetés