Már pénteken elstartolt az idei érettségi időszak, de a három „nagy” tárgyból hétfőn kezdődtek meg az írásbeli megmérettetések. A magyar irodalom és nyelvtant kedden a matek követi, aztán szerdán a történelem. A hét második felében elkezdődnek a nyelvi, később pedig a természettudományos vizsgák.

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel pénteken, május 4-én megkezdődtek az írásbeli érettségik, és egészen május 28-ig zajlanak. Június első felében, 7-től 14-ig az emelt szintű szóbeli érettségik várnak a fiatalokra, majd középszinten 18-tól 29-ig vizsgázhatnak.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint összesen 73.400 fő érettségizik országosan májusban.

Több mint 73 ezren érettségiznek idén Magyarországon

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója lapunknak elmondta, az általuk fenntartott intézményekben 832 fő kezdte meg ma az érettségi vizsgákat. Szinte majdnem pontosan a diákság fele, azaz 418-an vállalták, hogy valamilyen tárgyból emelt érettségit tesznek – ezt főként a továbbtanulás, az ahhoz hozzásegítő pluszpontok miatt.

Persze a városban még sokkal többen vannak a maturálók: idetartoznak az egyetemi iskolák, egyházi és alapítványi fenntartású középfokú intézmények végzős nebulói is.

Összesen négy órájuk volt minden feladatra

Idén a diákoknak a szövegértési részben egy barátságkutatásról szóló szöveget kellett boncolgatniuk, a szövegalkotásnál pedig 120-200 szóban értekezniük az új, nemzetközi trendekhez kapcsolódó ünnepekről. Vagy helyette választhatták hivatalos levél megfogalmazását is, amelyben leromlott állapotú épületek, intézmények fejlesztésére tesznek javaslatot a helyi önkormányzati képviselőnél. Mindezekre kilencven percük volt.

A műelemzési résznél két feladat közül választhattak a végzősök. Vagy egy Balázs Béla-mesét kellett értelmezniük, vagy az összehasonlító elemzésnél József Attila és Szabó Lőrinc műveit összevetni. Ezt százötven perc alatt lehetett abszolválni.