Emléktáblát kapott Csorba Győző

Emléktáblát avattak az egykori pécsi költő, Csorba Győző tiszteletére. A csütörtök délutáni eseményen beszédet mondott dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője is. A megemlékezésre a művészeti gimnázium diákjai versösszeállítással készültek.

hirdetés
Uránia Mozi

A költő egykori lakóházánál megtartott ünnepélyes emléktábla-leleplezés dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökének beszédével kezdődött.

-A pécsiek méltán lehetnek büszkék a város sokszínű kulturális életére, amelynek Csorba Győző munkássága is fontos része. A Kossuth-díjas költő ugyanis olyan értékeket hagyott az utókorra, amelyeknek manapság sokan híján vannak – mondta el dr. Hoppál Péter, aki külön kiemelte, hogy Csorba Győző mindig is hűséges pécsi volt.

dr. Hoppál Péter

 

Az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke megemlítette, hogy méltán viseli a megyei könyvtár a Csorba Győző nevét, hiszen Kossuth-díjas költőként rendkívül büszke lehet rá a város. Ugyanakkor haláláig sokat járt be segíteni, istápolni a könyvtárosokat.

A beszédet követően a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola egyik diákja szavalt el egy versösszeállítást Csorba Győzőtől. Ezután Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője osztotta meg a megjelentekkel néhány személyes emlékét, amelyek a kiváló pécsi költőhöz kötődnek. Az érdeklődők így betekintést nyerhettek a Kossuth-díjas művész életébe és munkásságába is.