Emléktáblát kapott Victor Vasarely

A művész unokája és Pécs polgármestere leleplezik az emléktáblát

A Vasarely Múzeum falán kapott helyet az a Victor Vasarely-emléktábla, melyet a képzőművész 110. születési évfordulójának alkalmából avattak fel április 9-én.

Victor Vasarely pontosan 110 évvel ezelőtt született Pécsett. Az évforduló alkalmából és a világhírű képzőművész életműve előtt tisztelegve avatta fel április 9-én az op-art stílus megalkotójának emléktábláját Páva Zsolt polgármester, Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Pierre Vasarely, a művész unokája és a Vasarely Alapítvány elnöke. Az Erdős Géza pécsi grafikus által tervezett tábla a 40 éve működő Vasarely Múzeum falán kapott helyett.

A művész unokája és Pécs polgármestere leleplezik az emléktáblát
A művész unokája és Pécs polgármestere leleplezik az emléktáblát

Beszédében Páva Zsolt elmondta, hogy az emléktáblával a pécsi önkormányzat méltó módon hajt fejet Victor Vasarely munkássága előtt, hiszen a művész Pécs kulturális életének és identitásának meghatározásában, valamint megerősítésében hatalmas szerepet játszott. Kiemelte, hogy míg a kapuit 40 éve megnyitó Vasarely Múzeum működésének első 20 évében nem tűnt dinamikusnak és leginkább csak „tespedt”, addig a második időszakában, 1996-tól új erőre kapott.

Vasarely munkássága előtt tisztelegnek (Csornay Boldizsár, Pierre Vasarely, Páva Zsolt)
Vasarely munkássága előtt tisztelegnek (Csornay Boldizsár, Pierre Vasarely, Páva Zsolt)

A városvezető hangsúlyozta, hogy ebben a megújulásban kiemelt szerepet játszott az Aix-en-Provence városával kötött pécsi együttműködés, melynek keretében a Pierre Vasarely által vezetett Vasarely Alapítvány közbenjárásával fel tudták frissíteni a művész emlékét, meg tudták szilárdítani és világszerte el tudták terjeszteni a tényt, miszerint Pécs és Vasarely élete összefonódik.

vasarely emléktábla

Pierre Vasarely elmondta, hogy büszkeséggel és örömmel tölti el az, hogy Pécsett ünnepelheti nagyapja 110. születésnapját, és hogy a felavatott emléktáblával Pécs és Aix-en-Provence még szorosabbra fűzheti eddig is jól működő kapcsolatukat. Kitért arra is, hogy Provence tartományban is nyílik a közeljövőben egy új Vasarely-kiállítás, melyet Pécs segítségével rendeznek meg, ezzel a tárlattal pedig tovább terjed majd a művész hírneve.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, hogy a 40 éve működő Vasarely Múzeum a művész egyedülálló munkásságának köszönhetően már több millió látogatót fogadott, melynek oka az lehet, hogy Victor Vasarely a végtelenség üzenetét magában hordozó festészete nem csupán a műveit szemlélők érzelmeire, hanem értelmükre is nagy hatással van.

hirdetés