Érkeznek a helyi adócsekkek

Ezekben a napokban fogják kézhez kapni a pécsiek a helyi adószámla kivonataikat, és a befizetendő adójukat tartalmazó postai csekkeket.

Az önkormányzati adóhatóság a napokban megkezdte a helyi adócsekkek postázását. Nagyjából 73 eze pécsi magánszemély és egyéni vállalkozó kapja meg hamarosan ezeket. Az egyesületek, társasházak és alapítványok az adószámlájuk egyenlegét az E-Önkormányzat Portálon tudják megnézni, erről külön értesítést nem kapnak.

Az adószámla kivonat február 10-ig tartalmaz minden adatot. Akinek korábbról van fennálló tartozása, azoknak az önkormányzati adóhatóság a mostani, aktuális adóelőleggel együtt, egy összevont összegről szóló csekket postázott.

A csekkeket az adózók 2021 március 16-ig fizethetik be pótlékmentesen. Azonban nem csak postai csekken, hanem átutalással, vagy az E-Önkormányzat Portálon keresztül, bankkártyával is lehet rendezni az adóbefizetést.

A gépjármű adót már a NAV szedi

Fontos idei változás, hogy a gépjármű adó kivetése és beszedése 2021 január 1-től már a Nemzeti Adó-s és Vámhivatal (NAV) feladata. Az önkormányzati adóhatóság csak a 2020 december 31-ig keletkezett hátralékokat és esetleges túlfizetések rendezheti.

Iparűzési adó

A 2021. évet érintő további változás, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozónak minősülő adózók 2021-ben esedékes helyi iparűzési adóelőlege – NAV rendszerén keresztül, 2021. február 25-éig beküldött nyilatkozatuk alapján – 50%-ra csökken, a 2021. évi helyi iparűzési adó mértéke ugyanezen adózói kör részére 1%.

A nyilatkozatot benyújtó helyi iparűzési adóalanyok esetében a megküldött adószámla kivonaton az adóelőleg csökkentése nem látható még, így mindenképpen szükséges a helyi iparűzési adó befizetése előtt az adóegyenleg E-Önkormányzat Portálon történő lekérdezése.

Az önkormányzati adóhatóságnál KATA szerint adózók adószámla kivonatán már az 1%-os adómértékkel megállapított adó szerepel, ez az adózói kör megfelelő összegű csekket kap a helyi iparűzési adó befizetéséhez.

hirdetés
Uránia Mozi