Évtizedes probléma oldódhat meg: rendbe teszik a Lámpás-patak környékét

Bebiztosítják a patakokat

A város csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztéséért a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. négy pályázatot nyújtott be, melyek közül a keleti városrészben található Lámpás patak környezetét több mint 147 millió forintból rendezik. Ezzel egy évtizedek óta fennálló probléma oldódhat meg.

hirdetés
Uránia Mozi

A Lámpás patak Pécs keleti városrészében a csapadékvizek egyik fő befogadója, amely a Pécsi vízbe torkollik. Az elmúlt években számos lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a patak feltöltődése olyan mértékű, hogy a csapadékvizet már nem tudja biztonságosan elszállítani. A feltöltődés miatt jelentős mértékű a mederelfajulás, azaz több helyen leszakadtak a partfalak, kidőltek a magáningatlanok kerítései, kimosódtak az alapozások – derül ki a pécsi önkormányzat közleményéből.

A fejlesztés célja, hogy megoldódjon a Lámpás patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési probléma.

A vízfolyás a Hársfa utcától a Pécsi vízig tartó nagyjából 2 kilométer hosszúságú szakaszának felújítása és rendezése történik most meg. A munka a Tüskésréti úttól kezdődően északi irányba haladva indul, ezzel egy időben a Diósi út és a Hársfa utca közötti területeken irtásokat is végeznek a szakemberek.

Mindez nemcsak a városi belterületek megóvásához járul hozzá, hanem jelentősen javítja a helyben élő lakosság életkörülményeit, nem mellesleg lényegesen jobbak lesznek az üzemeltetési feltételek.

A legfőbb cél az, hogy a patak keresztmetszetének vízáteresztő képességét visszaállítsák, és hogy a csapadék a lehető legkisebb károkozás mellett haladjon a befogadóig.

Íme a tervezett munkák:

  • beépítik a mederelemeket,
  • eltávolítják a feltöltődéseket és az elburjánzott növényzetet,
  • megerősítik a partfalakat,
  • hordalékfogót építenek a Vadász utcánál,
  • a patak mellett egy 39 négyzetméteres víztározót is kialakítanak.

A munkálatok november 23-án kezdődnek, és várhatóan 6 hónapig tartanak, ez alatt az érintett lakóházak megközelítését biztosítják, illetve a lakók részletes írásbeli tájékoztatást kapnak.

Cikkünk a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00001 “Lámpás patak rendezése” című projekt keretében készült.

 

 

 

 

 

(x)