Pécsi Expo Center: vásárok helyett másra jó

A vásárok megtartására elkészült ponyvasátras komplexum története másfél évtizede indult, bár az utóbbi években sikerült tűzoltásként a létesítményt megfelelő pályára állítani, a szocialista örökség nagyon sokba került.

hirdetés
Uránia Mozi

Még 2002-ben merült fel az ötlet, hogy az önkormányzat Kertváros és Uránváros között egy olyan létesítményt húzzon fel, amelyik különböző vásárok, expók megrendezésére alkalmas. A komplexumot a szocialista városvezetés úgy álmodta meg, hogy még tervpályázatot sem írt ki rá – az MSZP-frakció pedig megelégedett a látványtervekkel –, és miután nem közvetlenül önkormányzati tulajdonban lévő cég (a Pécsi Rendezvényszervező Kht. ugyanis az akkori városi vagyonkezelő projektvállalata volt) beruházásaként hozták tető alá, sőt ezért még pályázati pénzt sem tudtak bevonni.

A felépülése idejére már átalakult a piac

Az akkori városvezetést ugyanakkor ez nem igazán zavarta – Toller László belső köre dönthetett –, hiszen a 2,5–3 milliárd forintból felhúzott létesítményre egyszerűen hitelt vettek fel, amelynek visszafizetése súlyos százmilliókba került később. A hitelfelvétel azonban nem is lett volna teljes mértékben ördögtől való elképzelés – még akkor sem, ha a pályázati pénz kihagyása igazi luxus volt –, ha az Expo Center létrehozása a város életében is meghatározó jelentőséggel bír, a közösség mindennapjainak fontos részét képezi, vagy éppen rentábilis. Igen ám, de ezek közül egyik feltétel sem teljesült. A felépülésének idejére már átalakult a piac, és korántsem volt szükség egy egész évben ipari vásárokat kiszolgáló létesítményre.

Az Expo Centert úgy valósították meg a Toller László nevéhez köthető érában, hogy a kivitelezőt az engedélyeztetési tervek alapján választották ki, tehát a kivitelezőnek komoly mozgástere maradhatott, így az spórolhatott a kivitelezési terv által.

2009 után beindult a rendezvényszervezés

Az épület létrehozását a Kipszer Zrt. kezébe adták, de első számú alvállalkozója a – már felszámolt, egy ukránnak eladott – Bayer Center lett. Az egész beruházást botrányok kísérték, mivel kiderült, hogy az épületet kifűteni nemcsak azért nem lehet, mert az rendkívül nehéz és költséges, mert hatalmas a belmagasság és a ponyva nem tartja hőt, hanem mert húsz centiméteres betonon kell a padlófűtés melegének áthatolnia. Aztán az építkezés közben leszakadt a sátorponyva, miután csúsztak a munkával különböző indokokra hivatkozva, folyamatossá váltak a nézeteltérések a kivitelező és a beruházó között. Végül szakítottak, és a Bayer Center vette át a munkát.
Mindennek aztán a kisebb alvállalkozók itták meg a levét, hiszen a beruházó, Pécsi Rendezvényszervező visszatartott több százmilliót, a Kipszer meg erre hivatkozva nem fizetett. Az Expo Centert aztán a szocialisták parkolópályára állították – bezárták –, akkor, amikor már beletoltak milliárdokat, így még a lehetséges bevételtől is elestek.

A 2009-ben megválasztott jobboldali városvezetés azonban megpróbálta kezelni az ügyet, ezért beindították a rendezvényszervezést a házban. Míg 2012-ben 33 rendezvényt tartottak, addig 2016-ban már 57 különféle eseménynek adott színteret az Expo, melyek közül a legnépszerűbbek a Gyereknap, a felturbózott autókat felvonultató Tuning-találkozó, a Veteránautó- és retrotárgy-kiállítás, valamint a PlayIT elnevezésű játék- és informatikai rendezvény voltak. A programok száma az előző esztendőhöz képest közel 10 százalékkal növekedett, tavaly összesen közel 80 ezren látogattak el az Expo Centerbe. A létesítmény fenntartása ugyanakkor éppen a drága üzemeltetése miatt egyelőre csak közelít a nullszaldóhoz.