Ezért kellett kivágni az uránvárosi rendelő melletti virágzó fát

A közösségi médiában több helyen is téma lett az utóbbi napokban az uránvárosi rendelőintézet mellett elpusztult fa – miért kellett kivágni, mikor virágzott, miért nem lehetett csak megmetszeni. Alább a Biokom közleménye olvasható. 

A korábban már metszett, virágzó fáról a nyomás miatt egy nagy ág tört le a héten, amikor márciusban szokatlan mennyiségű hó hullott Pécsett. A vérszilvafa, amely a rendelő mögötti forgalmas járda és egy kisebb bekötő járdaszakasz mellett állt, megdőlt a járda felé.

Erről a dőlt törzsű vérszilvafáról van szó

A törzs szinte teljesen korhadt volt már a taplógomba korhasztó hatása miatt. Ettől a fa rendkívül törékennyé válik. Ha kívül látszik a gomba termőteste, a korhadás általában már előrehaladott. Virágzó fát viszont emiatt nem szoktak kivágni, most is a hó döntött.

Miért kellett kivágni, és miért nem volt elég a metszés?

A szakemberek nem tudták volna úgy visszametszetni a fát, hogy ne csak egy torzó maradjon utána. A korhadás belül a törzsben olyan mértékű volt, hogy néhány hónapon belül teljesen tönkretette volna a fát. A járdák mellett viszont a balesetveszély miatt ilyen állapotú növényt nem szabad meghagyni, akkor sem, ha éppen virágzik.

Az intézkedés egyetlen fát érintett.

Kiemelt képünk illusztráció.