Hétvégén ne vegyünk kocsit!?

A magatartásbeli problémákat is kezelik az utánképzésen

Felháborodva kereste meg lapunkat egyik olvasónk telefonon. Azt mondta, a biztosító szerinte jogtalanul követel tőle pénzt, mert autóvásárlás után nem tudott már a vásárlás napján új biztosítást kötni gépjárművére. Utánajártunk, mikor, mire kérhet pénzt a biztosító.

– Péntek délután vettem meg a kocsimat, az elsőt életemben. Utánanéztem a jogszabályoknak és tudtam, hogy tizenöt napon van átíratni az okmányirodánál, s azt is, hogy oda csak úgy tudok menni, ha kezemben van a biztosítás az autóra és az eredetiségvizsgálati papír. Tudtam, hogy sem okmányiroda, sem biztosító nincs nyitva hétvégén, így várnom kell a következő hétig. Kedden tudtam intézkedni. Most, egy hónappal később jött a csekk, hogy fizessek be több mint ezer forintot – mondja Feleki András, huszonéves pécsi fiatalember.

Elmondása szerint a vásárlás és a biztosításkötés között eltelt három napért számítottak fel neki fedezetlenségi díjat. A biztosítójánál érdeklődésére elmondták, ennek jogszabályi okai vannak, s elismerték, hétvégén legfeljebb online biztosításkötéssel lehet elkerülni a díj felszámítását.

Ezután szaladni kell biztosítást kötni

Utánajártunk és a Magyar Biztosítók Szövetségétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy – bár nem teljesen életszerű – jogos a követelés.

Egy viszonylag új szabályról van szó. A biztosítási törvény pár évvel ezelőtti módosításakor döntöttek róla, hogy ilyen pótdíjat vetnek ki, ha a kötelező biztosítási szerződés díjnemfizetési okkal szűnt meg, vagy a gépjármű adásvételekor nem köt biztosítást a vevő már a vásárlás napján.

– A lehető leghamarabb meg kell kötni a biztosítást, ugyanis ha ez nem történik meg, csak pár nap elteltével, akkor minden egyes kimaradt napra fedezetlenségi díjat kell fizetni. E büntetés könnyedén elkerülhető, ha kötelezőnket már a gépjármű vásárlásának napján megkötjük – közölte lapunkkal Fekete Róbert pécsi biztosítási szakértő.

Szerinte, ha hétvégére esik az autóvásárlás, legjobb neten megkötni a biztosítást, vagy felkeresni egy átíróirodát . Ilyenek működnek például a pécsi vásártéren is. Ott minden papírmunkát elvégeznek helyettünk, s a legtöbb esetben az eredetiségvizsgálatra sem lesz gondunk – tanácsolja.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Van rá lehetőség adva,interneten keresztül bármikor meglehet kötni a biztosítást,én is hétvégén vettem és megtudtam kötni aznap!
    Ezzel a cikkel csak a saját hülyeségét reklámozza!

  2. Viccország!
    Itt mindenki követelhet bárkitől bármit jogosan, ha multi!
    Hányinger! De költse gyógyszerre aki az ilyen pénzeket bezsebeli!

  3. Ha egyszer kötelező biztosításról van szó, akkor lehetőséget kell adni arra a törvény erejénél fogva, hogy biztosítást tudjon kötni a vásárló, vagy tiltsák be a vásárlást hétvégére.

Comments are closed.