Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Zsolnay ellen

Miután lejárt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek adott fizetési határidő, péntek reggel a hitelező beadta a gyár elleni felszámolási kérelmet. Ezt követően, mivel stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetről van szó, a piaci felszámolásnál védettebb eljárás indulhat.

A pécsi Zsolnay-gyár nem tudta kifizetni azt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelt, ami összesen 416 millió forintról szólt, s bár május közepén megkapta a vállalat az ezzel kapcsolatos felszólítást, nem sikerült rendeznie tartozását.

Ugyanakkor időközben egy magyar építőipari vállalat megvásárolta a hitelező banktól a tartozást, így a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. már neki tartozik. Éppen ezért pénteken már az új hitelező lépett, és adta be a Pécsi Törvényszéken a felszámolás elindításával kapcsolatos kérelmet.

A Törvényszéknek három munkanapon belül kell döntenie a vagyonfelügyelő kirendeléséről, amelyet a nonprofit, erre a célra kijelölt állami szervezet adhat, s gyorsított eljárásban folytatják le a felszámolást.

Mint ismert, a hét elején mintegy 130 dolgozó döntött úgy, hogy azonnali hatállyal megszünteti munkaviszonyát a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél a nem megfelelő munkafeltételek miatt, s az elmúlt hetek történései után a belső morál is megroppant. A munkavállalókat azonnal átvette az önkormányzat által létrehozott Ledina Kerámia Kft.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a Ledina Kft.-t éppen azért hozták létre korábban, hogy ha bármilyen előre nem várt dolog történne a Zsolnay-gyárral, akkor bizonyos funkciókat át tudjon venni a kft. Mint mondta, a gyár dolgozói tömegesen jelezték, hogy át kívánnak lépni a Ledinába.

Az ügyben a várost képviselő ügyvéd, Szabó Iván azt is közölte, hogy a későbbiekben tárgyalásokat folytatnak majd a speciális szabályok alapján dolgozó felszámolóbiztossal, ezzel együtt pedig a Zsolnay családdal is tárgyalnak a védjegyekről. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. birtokában lévő védjegyeket nem lehet értékesíteni város birtokában lévő szavazatelsőbbségi részvények nélkül mindaddig, amíg a társaság létezik. A cél az, hogy a későbbiekben a Ledina Kerámia Kft. Zsolnay néven működhessen tovább.

hirdetés
Hirdetés