Feltámad a pécsi pezsgő

Újra lesz pécsi pezsgő, miután a pezsgőgyár tulajdonosa, a Cezar Winery feltámasztja a Littke pezsgőt. A pezsgő már hónapok óta érik, hamarosan palackba kerül.

A borászat 2015-ben hagyott fel korábbi pezsgőinek készítésével, amelyek közül a legismertebb a Fünfkirchen, Örs Vezér, a DSR, vagy a Cezar Brut voltak. A Szent István tér alatti pincészetből az utolsó itt érlelt és palackozott pezsgőket 2014-ben szállították el a cég a Zala megyei borászatába.

pezsgo, littke
Korabeli Litte pezsgő reklámplakátja

A nagyradai borászat egy ideig még palackozott pezsgőt, de mára már csak egy-két eldugott üzletben találunk a megmaradt készletből, a pécsi Borhordóban vagy éppen egy székelyudvarhelyi borboltban. Ez utóbbiban még van 9 üveg Fünfkirchen is, amely legismertebb márkájuk volt.

– A korábbi pezsgőink gyártása már néhány éve megszűnt, de nem maradunk pezsgő nélkül. Hamarosan új pezsgőt dobunk piacra, ami a Littke nevet kapja, így tisztelegve az híres előd előtt – mondta Császár István, a Cezar Pincészet a tulajdonosa. – Az új pezsgő már nyolc hónapja érik a Szent István tér alatti pincerendszerben, és hamarosan bepalackozzuk őket.

A tulajdonos elmondta azt is, hogy az épületet látogatóközpontként hasznosítják, hamarosan elkészülnek a felújítással. Először kívülről fog látványosan megújulni az épület, és az eredeti állapotot akarják visszaállítani.

pezsgogyar_01

Pécsi pezsgő

A történelmi Magyarország első pezsgőgyárát 1859-ben a lengyel származású Littke Lőrinc kereskedő alapította, aki extra zamatú pezsgőkkel akarta kiszolgálni a piacot. Az 1890-es években Ferenc József császár is meglátogatja a Littke Pezsgőgyárat, ettől kezdve a pécsi ital az udvar hivatalos pezsgője lesz. Az államosítás után húsz évre teljesen megszűnt a gyártás, amit 1966-ban a Mecsekvidéki Pincegazdaság indított el újra. A privatizációt követően három svéd állampolgárhoz – köztük a legnagyobb tulajdonrésszel bíró, magyar származású Császár Istvánhoz – került a gyár és megjelent az új márka, a tulajdonosról elnevezett Cézár Pincészet.

hirdetés
Uránia Mozi

1 hozzászólás

Comments are closed.