Felújították a pécsi síházat, egész évben üzemelő turistaház funkciót is kapott

Az Aktív Magyarország Program keretében újították fel, ma pedig át is adták a PVSK síházát. Az épület innentől egész évben üzemelni fog, turistaházként is lehet majd használni.

A PVSK síszakosztálya 1945-ben alakult meg, és a téli sportok szerelmesei által kedvelt sípálya is már az ’50-es évek vége óta áll a síelni vágyó pécsiek rendelkezésére. A pálya tetején elhelyezkedő síházat 1963-ban kezdték el építeni, különlegessége, hogy 13 ezer órányi társadalmi munkában, a sportág rajongói húzták azt fel.

A dicső múlt azonban már régen volt, az évek múlása pedig az utóbbi időben alaposan meglátszott az épületen. Éppen ezért már ideje volt, hogy sort lehessen keríteni a felújításra, ami most meg is történt. Az Aktív Magyarország Program keretében működő Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programon keresztül érkezett 60 millió forintos támogatás a rekonstrukcióra, és további 9 millió, hogy be lehessen bútorozni a modern köntöst kapó házat.

– A PVSK 100 éves születésnapjának alkalmából tettünk le 2019-ben egy létesítményfejlesztési koncepciót, amit a kormány is támogatott, támogat – mondta el az átadón Czerpán István, a PVSK elnöke. – Felépítettünk a Verseny utcában egy kosárlabdacsarnokot, és épül már egy új, multifunkcionális csarnok, és egy futballpálya is. Ebbe a képbe remekül illeszkedik a síház felújítása is. Ha valaki egy éve körülnézett itt, az valószínűleg nem is ismerne rá az épületre.

Czerpán azt is hozzátette, hogy mivel a havas hónapok, vagy még inkább hetek száma egyre kisebb, ezért a felújítás során ügyeltek rá, hogy a síház új funkcióval bővüljön. Ennek eredményeként mostantól egész évben lehet majd használni azt, méghozzá turistaházként. A PVSK elnöke reményét fejezte ki, hogy a város által megálmodott Megújuló Mecsek Programnak is kiváló kiegészítője lehet az új turistaház.

A felújításnak forrást biztosító programot felügyelő kormánybiztos, Révész Máriusz az eseményen azt hangsúlyozta, hogy bár hazákban sok pozitív lépés történt már annak érdekében, hogy egészségesebben éljünk, nemzetközi összehasonlításban még mindig keveset mozognak a magyar emberek. Hogy ezen változtatni lehessen, nagyban hozzájárul a Téry Ödön program is.

– Ennek keretében már 100 turistaházat újítottunk fel Magyarországon, ami európai viszonylatban is egyedülálló – Csak a Mecsekben és környékén ez már a negyedik ilyen beruházás, amihez sikerült hozzájárulnunk. Az biztos, hogy ennek a pécsi háznak a kilátása egyedülálló, az pedig külön öröm, hogy az ausztriai síházak, turistaházak színvonalával vetekszik.

Révész Máriusz (jobbra) és Czerpán István

Pécs alpolgármestere, Ruzsa Csaba az átadón úgy fogalmazott, hogy a koronavírus miatt az elmúlt időszakban robbanásszerűen nőtt meg az emberek szabadtéri sportolás, mozgás iránti igénye, ez pedig felszínre hozta, hogy mik is azok a projektek, amelyekkel foglalkozni kell. A síház rendbetétele szerinte ebbe az irányba mutat.

Ott volt az eseményen Kővári János, a Baranya Megyei Közgyűlés fenntartható városfejlesztési biztosa is, aki szintén üdvözölte a beruházást.

– A klímaváltozásnak is köszönhetően sajnos az utóbbi 10 évben nem nagyon láttunk errefelé havat, jó, ha évente egy-egy hétig fedi hótakaró a környéket – mondta Kővári. – Éppen ezért elég optimista dolog felújítani a síházat itt, a Mecsek oldalában. Persze ezért kell hozzátenni, hogy itt azért ennél többről van szó. A városvezetés a legutóbbi közgyűlésen hirdette meg a Megújuló Mecsek Programot, amit már csak azért is üdvözlök, mert évek óta voltak, vannak már hasonló javaslataink. Most Pécsett sokfelől indult el egy fejlesztési hullám. A PVSK felől is, de a városháza is nekilendült.

Végezetül Czerpán István azt is elmondta, hogy hamarosan névadó ünnepség is lesz a terveik szerint, a megszépült épület ugyanis meg fogja kapni Bali László nevét, aki a síszakosztály vezetőjeként annak idején rengeteget tett azért, hogy megépülhessen a síház.

Hirdetés