Itt biztos a bukás

Jól fog jönni az új KRESZ-teszt?

Pécsett megtanulni vezetni egyáltalán nem olyan nehéz, mint mondjuk Budapesten, ahol a mazsolákat lépten-nyomon ledudálják az útról a nagyvárosi forgalomban edződött türelmetlen sofőrök.  Pécs sem veszélytelen, hisz a város bizony tele van olyan helyekkel, ahol kezdők vesztesek lesznek a KRESZ ellen vívott küzdelemben. Feltérképeztük Pécs legkeményebb kereszteződéseit, ahol szinte biztos a bukás – ha nem figyelünk. 

Itt még a legmenőbb sofőrök sem mindig tudnak rendesen befordulni
Hiába a menő BMW, ha nem tud itt balra kanyarodni

A város egyik legkellemetlenebb kereszteződése a Rét utca és a Mártírok útja érintkezésénél található. A Rét utcáról azonban nemcsak a tanulóvezetőknek, hanem még a legtapasztaltabb sofőröknek is problémát okoz a balra kanyarodás – mondta Simon István, az egyik népszerű pécsi autósiskola vezetője, aki segítségünkre volt abban, hogy megmutassuk a legdurvább helyszíneket.

Itt sem egyszerű a balra kanyarodás
Itt sem egyszerű a feladat

Hasonló a helyzet az Árnyas út és a Táncsics Mihály utca metszéspontjánál, ahol Simon elmondása szerint a Honvéd Kórház felől érkező tanulóknak rendszeresen beletörik a bicskájuk a balra kanyarodás manőverébe.

A telezöld rémsége
A telezöld rémsége

A balra kanyarodás szelleme kísérti a tanulókat a Petőfi Sándor utca és a József Attila utca kereszteződésénél is, ahol ráadásul a telezöld sem könnyíti meg a tanoncok dolgát. A vizsgázók hajlamosak összezavarodni ennél a kereszteződésnél. Az egyik probléma itt az, hogy nem figyelik kellőképp a szembejövő, elsőbbséggel rendelkező autókat. A másik komoly gond pedig az, hogy nem tudják, hogy mikor kell, vagy épp mikor nem kell behajtani a kereszteződésbe, épp ezért nagyon sokan el is hasalnak ennél a helynél.

A tanulóvezetők számára rémálom ez a kereszteződés
Rémálom ez a kereszteződés

Ugyanez a helyzet – mondta Simon – a Szabadság utca és a Nagy Lajos király útja metszéspontjában lévő telezöldes kereszteződésénél. A balra kanyarodást a folyamatosan erős forgalom itt kifejezetten ijesztővé tudja tenni egy tapasztalatlan sofőr számára, az ijedelem pedig figyelmetlenséget szül – az pedig bukáshoz vezet.

Az "elsőbbségadás kötelező" táblára itt nagyon kell figyelni
A “bújócskázó”  elsőbbségadás kötelező táblára itt nagyon kell figyelni

Simon még egy problémás kereszteződésre felhívja a jogosítványért küzdők figyelmét, ez pedig a Csalogány melletti Bartók Béla utcába torkolló Damjanich utcánál van. Itt ugyan telezöld nem zavarja meg a tanulókat, viszont a Bartók Béla utcáról érkező diákok rendszeresen figyelmen kívül hagyják – vagy csak nehézkesen értelmezik – a kereszteződés előtt található “elsőbbségadás kötelező” táblát, ami amellett, hogy a vizsga végét jelenti, még rendkívül balesetveszélyes is.

A fenti buktatós helyszínek mellett olyan általános problémák is felmerülnek a forgalmi vizsgákon, mint például a forgalomirányító lámpák nélküli egyenrangú kereszteződésekben történő kanyarodási- és elsőbbségadási szabályok hibás értelmezése, vagy a gyalogosoknak történő elsőbbségadás elmulasztása az olyan hosszú zebrák előtt, mint amik például a Búza tér és a Lánc utca környékén vannak.

hirdetés