Finom ételek és remek fellépők a pécsi Nemzetiségek Napján!

Baranya megyében a legmagasabb a nemzetiségi származású lakosság aránya, ezért Pécs és a régió multikulturális sokszínűségét hivatott ünnepelni a Nemzetiségek Napja, melyet az Apáczai Csere János körtéren rendeznek meg május 3-án 18 óráig. 

Német, horvát, görög, roma és ruszin hagyományőrző csoportok lépnek fel egész nap, 18 órakor egy közös táncházzal koronázzák meg a nemzetiségi kultúrát bemutató mulatságot.

Sok kisiskolás is kijöhetett megnézni a műsort a tanórákon való részvétel helyett

A kulturális műsor mellett különböző nemzetiségi specialitásokat kóstolhatnak meg a látogatók, horvát csobanac, sváb gőzgombóc, sokac bab, cigány lecsó is készül többek között a kondérokban. A gasztronómiai különlegességek mellett több kézműves is kitelepült, a kosárfonótól a fazekasig mindenféle tevékenységet ki lehet próbálni, sőt még azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek a híres busóálarcok.

A cigánylecsó már rotyog az üstben, az illatok mennyeiek a helyszínen

Decsi István alpolgármester a rendezvényen elmondott köszöntőjében kifejtette, Pécsett évszázadok óta megvalósult a kulturális sokszínűség, tiszteletteljes együttélés útján. Ennek azonban feltételei voltak mind a két fél részéről. Szükség volt a közös gondolkodásra, egymás kultúrájának, hagyományainak megismerésére, örökségének ápolására és megőrzésére. Szerinte a legfontosabb szempont, amely lehetővé tette a pécsi nemzetiségek közös történelmét, az a keresztény értékrend volt, mely fundamentumot nyújtott, amelyhez a nehéz időkben is vissza lehetett térni, amely alapján újra és újra el lehetett kezdeni a közös életet.

– Pécs köszönettel tartozik minden itt élőnek, hogy múltja és jelene révén erősíti a mi közös otthonunkat. Pécs mindenkori vezetésének kötelessége és feladata, hogy lakói ápolni tudják családi és nemzetiségi örökségüket. Ezt a feladatot mi vállaljuk és megtiszteltetéssel teszünk neki eleget – mondta az alpolgármester.

Krekuska Róbert, az EMMI esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárság osztályvezetője az egybegyűltek közül is főként a gyermekekhez szólt, akiknek felhívta figyelmét az önkéntesség előnyeire, azokra a lehetőségekre, melyeket egy-egy önkéntes közösség nyújt. Az ilyen tevékenységek kapcsán ugyanis olyan feladatokkal ismerkedhetnek meg, melyek a későbbi pályaválasztásban is segíthetik őket, mondta.

A Nemzetiségek Napja a Sopianae Kulturális Egyesület szervezésében, az EFOP-1.3.5-16-2016-00051 azonosítószámú, Közösségek Pécsért elnevezésű projekt keretein belül valósult meg.


Hirdetés