Folytatódik a pécsi cserediákprogram

Közel száz délvidéki magyar általános iskolást látnak vendégül öt napon keresztül Pécsen. A Kosztolányi Dezső Céltársulás és a pécsi önkormányzat által közösen szervezett cserediákprogram keretében már harmadik alkalommal ismerkedhetnek meg határon túli magyar fiatalok Pécs szépségeivel és kulturális értékeivel.

hirdetés
Uránia Mozi

Kedden késő délután a városháza közgyűlési termében fogadta Őri László alpolgármester a szerbiai Vajdaság és a horvátországi Drávaszög-Szlavónia magyarlakta területeiről érkezett mintegy száz fiatalt, akiket pécsi családok szállásolnak el. A programban négy intézmény; a Szent Mór Iskolaközpont, a Pécsi Református Általános Iskola, a Jókai Mór Általános Iskola és a Kovács Béla Általános Iskola vesz részt.

Az alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a kormány néhány évvel ezelőtt indította útjára a Határtalanul elnevezésű programját, amelynek célja, hogy a magyar diákok tanulmányaik során legalább egyszer eljussanak a történelmi Magyarország egykori területeire.

– A pécsi városvezetés néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy fontos nemzetpolitikai célt valósítana meg azzal, ha ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva a délvidéki magyar közösség fiataljai számára biztosítaná ugyanezt a lehetőséget.

image1 - jó

A Kosztolányi Dezső Céltársulással összefogva immár harmadik éve rendezik meg Pécsen ezt a programot, amelyhez legutóbb még csak egy iskola – a Református Gimnázium –, idén viszont már négy tanintézmény csatlakozott. A nemzeti összefogás szép eredményeként pécsi iskolások szülei szállásolják el öt napon keresztül a fiatalokat és kísérőiket.

– Az a cél az, hogy a diákok olyan élményekkel és benyomásokkal gazdagodjanak ittlétük során, amelyek egész életüket végigkísérik. Ugyanis ebben a korban a legfogékonyabbak a fiatalok arra, hogy az itt szerzett tapasztalataik révén a későbbiekben kiépítsék a határon túli magyarok közötti kölcsönös kapcsolatokat, és ismeretségek, életre szóló barátságok köttessenek.

Az öt nap során a fiatalok ellátogatnak például a PTE botanikus kertjébe, a Zsolnay Kulturális Negyedbe, de megtekintik Pécs világörökségi helyszíneit is. Pécsen tartózkodásukat a PTE önkéntes hallgatói segítik emlékezetessé, élményekben gazdaggá varázsolni.

Hirdetés