GALÉRIA: mutatjuk a pécsi állatkert leghuncutabb kölykeit

Lapunk munkatársai lassan hazajárnak a zooba, hiszen szinte hetente akad téma, ami miatt érdemes megtenni a meredek utat a Mecsekig. Most például az alig pár hónapos mókusmajmokat vettük szemügyre – kicsivel gyereknap előtt olvasóink is láthatják így a piciket. 

A pécsi állatkert felnőtt mókusmajom-állománya körülbelül 64 példányt számlál, tavaly decemberben pedig 8 kölyökkel bővült a népes csapat. Igazi rosszcsontokról van szó: a gondozók jobban teszik, ha nem visznek be magukkal a kifutóba telefont, tárcát, kulcsot, napszemüveget, mert pillanatok alatt lába kél az ingóságoknak. A cuki emlősök remekül együttműködnek csapatként céljuk elérése érdekében, kézről kézre adják a szajrét, míg végül elrejtik valahol. Ezek után pedig csakis finom falatokkal lehet őket meggyőzni róla, hogy visszaadják dolgainkat.

A „kenőpénz” általában mogyoró formájában érkezik

– tudtuk meg.

Egy mókusmajom átlagosan 12-15 évet él

Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető elmondása szerint korábbi alfahímük – a matuzsálemi kort, közel 25 évet megélt Ördög – 2019-ben bekövetkezett elpusztulásával a csapat vezér nélkül maradt, az utódok közül senki sem tudta egyedüli irányítása alá vonni a huncut mókusmajmokat. Mint megtudtuk, öt hímet el is kellett különíteni, mert a csapat ellenük fordult.

– Augusztusban van a párzási időszak ennél a fajnál, decemberben születnek az utódok. Mivel nálunk más állatkertekhez képest is sokan vannak, illetve ezekre az állatokra sajnos jellemző a viszonylag nagy arányú elhullás, az állományt nehéz pontosan felmérni. Akkor szoktuk megmustrálni őket, mikor tartósan jó idő köszönt ránk. A nemrég született kicsikre vár még egy befogás, hogy szexálni, valamint chipelni tudjuk őket. Egyébként a nálunk található génállomány nagyon értékes, egyenesen Guyanából kerültek Magyarországra az egyedeink felmenői, ezért is veszünk részt velük a különböző fajmegőrző programokban. A csapatból kiközösített hímeket külföldi partnerintézményekbe szállíttatjuk, hogy ott tovább szaporodhassanak. Az a cél, hogy Pécsett vérállományfrissítést hajtsunk végre, Opoléból jön hozzánk egy hímnemű példány. Szükség van erre a lépésre, hisz a túlzott belterjesség könnyen betegségekhez vezethetne köztük. Tavaly nem születtek kis mókusmajomok, így azt gondoltuk, hogy elérték a szaporodóképesség határát, de környezetgazdagítással és a takarmányváltással, amiket bevezettük, úgy tűnik, megoldódott a probléma – mondta el Varga Tamás.

A mogyoró a kedvenc csemegéjük

Apropó, utódok! A pécsi zooban idén nem csak a mókusmajmokhoz kopogtatott be a gólya, nemrég írtunk egy kengurukölyökről, de szavannacerkóf is született, sőt, bébibölényt is vár 2022-ben az állatkert csapata. Az összes fiatal és felnőtt kedvencet megnézheti a család, jó időpont például május 29-e, mikor is gyereknapot tartanak!

Most pedig, következzen az ígért galéria a mókusmajmokról: 

Hirdetés