Gerendaerdő van a kosárakadémiánál

A hosszú vízszintes gerendák lassan egytől egyig a helyükre kerülnek

Látványos fejlemények a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építkezésén: hatalmas gerendákkal érte el a csúcsmagasságát az egész Magyarország kosárlabda-utánpótlását szolgáló, közel 2,5 milliárd forintból épülő sportközpont.

hirdetés
Uránia Mozi

Megfelelő ütemben halad a munka a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia építési területén. Jelenleg a vásártérrel szemközt épülő sportközpont 3800 négyzetméteres kosárlabda-csarnokát húzzák fel a tavaly kiírt közbeszerzést megnyerő ZÁÉV Zrt. munkásai. Mint megtudtuk, az elmúlt napokban 13 darab egyenként 36 méter fesztávú gerendát helyeznek el a csarnok vasbeton vázszerkezetében, melyek a tetőt fogják tartani.

A hosszú vízszintes gerendák lassan egytől egyig a helyükre kerülnek

Szerdán már a hetedik ilyen nagy elemet is a helyére tették, de a munka folyamatos, tehát a héten mind a 13 elem a helyére kerül. A gerendákkal a Nemzeti Kosárlabda Akadémia vasbeton szerkezete elérte a legmagasabb pontját.

Folyik a munka

Az épülő csarnokban helyet kap majd egy több mint 400 fős fix lelátó, melyet bizonyos esetekben ki tudnak majd egészíteni úgynevezett mobil lelátókkal is, melyeknek köszönhetően akár 1300 kosárlabda-rajongó is tombolhat a meccseken. Nincs kosárakadémia oktatási épületek nélkül, épp ezért a Nemzeti Kosárlabda Akadémiában kialakítanak egy komplett kollégiumot, melyben lesz 32 darab kétfős szoba, valamint betegszoba, tanári iroda és pihenő, több előadóterem, egészségügyi rehabilitációs központ, és egy étterem is. A kollégium épületével is jól haladnak, két hét múlva már a tető is felkerül.

Jövőre nyit az akadémia!

Az egész Magyarország kosárlabda-utánpótlását szolgáló, közel 2,5 milliárd forintból épülő csúcslétesítmény beruházásának költségeit a kormányzat állja, míg a telket és a közműveket a város adja a létesítményhez. Az akadémia várhatóan szűk másfél éven belül készen lehet.

Jövőre már megnyitja kapuit, és nagyjából így fog festeni

Kosárakadémia mellé élményfürdőt!

Az elmúlt évek során lezajlott városi konzultációk során egyértelművé vált, hogy a pécsiek nagyon szeretnének egy olyan sportközpontot is, ahol – sportcsarnok használat mellett – úszhatnak, csobbanhatnak, a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Páva Zsolt polgármester pedig meg is állapodott egy ilyen akvapark kialakításáról, melynek helye az Expo Center mellett lesz, egy ugrásra a Nemzeti Kosárlabda Akadémiától. A kormány a közelmúltban 500 millió forintot biztosított is a városnak ahhoz, hogy a több milliárdos beruházás előkészítési munkálatait megtegyék. A mérnöki háttérmunka és a szakmai tervezés ennek megfelelően már el is kezdődött.