Gomba: csak szedjük a mérgezőt

A kedvező időjárásnak köszönhetően sokan járják a Mecseket gombákat gyűjtögetve. Hiába a sokadszori figyelmeztetés, egyesek fittyet hányak arra, hogy nemcsak magukat, hanem családjukat is megmérgezhetik gombával. Már most rengeteg a bejelentés.

hirdetés
Uránia Mozi

A gombamérgezési esetek számát az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják. Száraz időben kevés gomba terem, így a megbetegedések száma is kevés, csapadékos, meleg időben azonban bőséges a gombatermés, ekkor megugrik a mérgezések száma. Az idei év kedvezett a gombák fejlődésének, azaz emelkedett a megbetegedések száma is.

– Baranya megyében ez évben eddig összesen 16 esetet jelentettek a gyógyító intézmények, 19 fő betegedett meg, akik kórházi ellátásban is részesültek. Pécsen két esetet jelentettek, a megbetegedettek száma négy fő, mindannyian kórházi kezelésben részesültek – közölte Makai Aranka, az ÁNTSZ baranyai szervezetének közegészségügyi osztályvezetője.

Mint megtudtuk, a gombák származása többségében saját szedés volt, egy-két esetben pedig ajándékba kapott gomba okozott megbetegedéseket. A gombákat egyik esetben sem mutatták meg szakértőknek.

Az utolsó három évben Baranyában összesen 27 gombamérgezés fordult elő, amelyek kapcsán 67-en betegedtek meg, ők mindannyian kórházi kezelést kaptak.

– Egy esetben súlyos lefolyású volt a mérgezés, amikor egy háromtagú családból egy fő meghalt gyilkos galóca által okozott mérgezésben. 2012 kiugró év volt, 18 eset fordult elő, 48-an betegedtek meg, a halálos mérgezés is abban az évben történt – mondta az osztályvezető.

Egyébként a vásárcsarnokban  hétfőtől-péntekig 5.30-14.00 óráig, szombaton 5.30-12.00 óráig bevizsgálják a lakossági szedésből eredő gombákat teljesen ingyen.