Gyilkos ünnep lehet a húsvét a kisnyulaknak

Lehetőleg ne vegyünk élő nyulat húsvétra a gyereknek, a pár hetes kisnyuszik ugyanis sokszor már az ünnep végét sem érik meg. A nyúltartás nem egyszerű, egy lakásban tartott rágcsáló komoly kárt is okozhat a bútorokban, a vezetékekben – a nem megfelelő táplálás pedig az életébe is kerülhet.

Húsvét közeledtével megszaporodnak az eladó kisnyulakat kínáló hirdetések az interneten, s hamarosan az állatboltokban is feltűnnek a “simogatni való” bolyhos kis jószágok. A szakemberek ugyanakkor óva intik azokat, akik nincsenek felkészülve, hogy élő nyuszival kedveskedjenek a gyerekeknek húsvétra.

nyúl2
Egyszerűnek látszik a nyúltartás, de nem az

Minden bizonnyal kevesen gondolják, hogy egy lakásban tartott nyúllal mennyi gond van. Nem lehet egy kartondobozban tartani, mert szinte azonnal szétrágja, így szükség van ketrecre, ami azért nem olcsó. Megfelelő itatóra is gondolni kell.

A táplálásával kapcsolatban dr. Taradán Szilárd pécsi állatorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyulak bélflórájának egyensúlya nagyon érzékeny. Mindenképpen gondoskodjunk megfelelő mennyiségű friss szénáról, ami rosttartalmával segíti ezt fenntartani.

Húsvétkor sokan mindenféle dolgokkal etetik a nyulakat, előkerül a csokoládé vagy más rágcsálnivaló is. Az állatorvos szerint a nyulak kritikus pontja ugyanakkor az emésztőrendszerük, ilyen ételekkel könnyen veszélybe sodorhatjuk. Ha egy nyuszi nem eszik, bágyadt, nem lehet várni vele 2-3 napot, mert addigra összeomlik az emésztőrendszere, ami végzetes lehet. A nyulaknak egyébként védőoltás is kell, ez szintén nem árt bekalkulálni a költségekbe.

A nyúltartás azonban nem csak emiatt nem egyszerű egy lakásban. Az állat rágcsáló, s ezt bizonyítja is: nekilát a bútoroknak, a fal sarkának, de a vezetékeknek is – utána meg csodálkozhatunk, miért nem kapcsol be a tévé. A kisnyuszik a szobatisztaság terén erős kihívásokkal küzdenek, kell idő, amíg visszatérnek a ketrecükbe dolgukat végezni – a lakásban addig foltokat és bogyócskákat hagynak.

husvetinyul
Az ilyen nyuszival kevesebb a gond

Ha pedig valaki arra gondol, hogy milyen jó lehet egy bolyhos kisnyulat megsimogatni, nem árt, ha tudja: a nyulak eléggé eltérő személyiségek, így van, amelyik jól fogadja a dédelgetést, míg egy másik megijed tőle, megint másik esetleg egy harapással vagy karmolással fogadja a közeledést. Szóval egy plüssnyuszi sokkal szeretgethetőbb, s ha a gyerek megunja, el lehet tenni a szekrénybe – az élő állattal viszont továbbra is felelősség jár együtt.

Van más megoldás is
Farkas Tamás, a pécsi Misina állatmenhely elnöke lapunknak elmondta, húsvét után pár héttel érezhetően megnő a hozzájuk bekerülő nyulak száma – sokan ilyenkor jönnek rá, mennyi gond is van egy ilyen kis állattal. Farkas Tamás éppen ezért senkinek nem ajánlja, hogy hirtelen ötlettől vezérelve húsvéti nyulat ajándékozzon a gyereknek, hiszen azzal sok törődés, foglalatosság is jár együtt. Simogatni azonban lehet az erre fogékony nyulakat, akár az egyesület pécs-somogyi telephelyén, de péntekenként a Pécs Plázában is várják az érdeklődőket.

 

Hirdetés