Harcolni fogunk a határon túli magyarokért!

A 25 éves Határokon Túli Magyarságért Alapítvány ünnepi programsorozatnak egyik állomása a szerdán tartott, Magyarság a Délvidéken című konferencia. Az eseményen a résztvevők a délvidéki magyarság és a hazai nemzetiségek helyzetéről tanácskoztak, többek között Őri László alpolgármester és Harrach Péter országgyűlési frakcióvezető.

hirdetés
Uránia Mozi

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a pécsi önkormányzat és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány közreműködésében megvalósuló konferencián valamennyiünket érintő, fontos problémákról hallhatott a közönség előadást.

Erb József önkormányzati képviselő elmondta, harcolni fognak a határon túli magyarokért, egyben a Magyarság a Délvidéken című konferencia résztvevői egyöntetűen tiltakoznak az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott új oktatási törvény ellen, amely kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása pedig csak az első négy osztályban engedélyezett.

Hozzátette: ez sérti a Kárpátalján élő magyar kisebbségek nyelvi jogait, és veszélyezteti a kisebbségi identitásuk megőrzését, ezáltal felgyorsítja a magyarság asszimilációját és a kultúrájának elvesztését.

Őri László alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Pécs több elemmel is igyekezett az utóbbi időben kiegészíteni a 2010 óta működő polgári kormányzat által elindított Nemzetpolitikai fordulat programját.

Példaként elmondta, hogy a kettős állampolgárság, és a kormányzat által szorgalmazott Határtalanul program mellett Pécs önállóan is részt vállal a határon átnyúló nemzetpolitikai célkitűzések megvalósításában.

Őri László hangsúlyozta, a kormány és Pécs célja, hogy az anyaországi fiatalok ne nőjenek fel úgy, hogy nem látogatnak el határon túli, magyarok lakta tájakra. De az is fontos, hogy a határon túl élő magyar gyerekek is megismerjék az anyaországot, s közös élményeik legyenek, barátságok, kapcsolatok születhessenek.

– Ennek érdekében jött létre a Kosztolányi Dezső Céltársulás nevet viselő átfogó diákutaztatási program, melynek keretein belül délvidéki és horvátországi magyar iskolások is eljuthatnak, eljuthattak a baranyai megyeszékhelyre, szállásukat, étkezésüket és programjaikat teljes egészében a szervezők vállalták. 2015 óta 1500 határon túli magyar fiatal érkezhetett Pécsre és térségébe e program keretében – mondta el Őri László. Hozzátette, hogy immár harmadik éve vesz részt több száz pécsi január 23-án a Remény Útján is, azon az emléksétán, amelyen 4000 elhurcolt délvidéki magyarról emlékeznek meg.

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője arról szólt, hogy Magyarország akkor léphet fel a térség gazdasági motorjaként, ha a határon túli magyarokkal szoros, gyümölcsöző kapcsolatokat ápol az anyaország.

Kitért rá, hogy a határon túli magyarság megmaradásának érdekében az erősödő Magyarország számos pénzben, kulturális és szellemi értelemben vett támogatást nyújtott az utóbbi években, s nyújt jelenleg is. Reményét fejezte ki, hogy a hazánkkal szomszédos országok a jövőben legalább olyan szinten támogatják a helyi nemzetiségeket, így a magyarokat, amilyen szinten Magyarország kezeli az itt élőket. Jelenleg ugyanis, tette hozzá utalva az ukrán nyelvtörvényre, hogy nem ez a helyzet sok esetben.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt hangoztatta, hogy jelenleg a Délvidéken a legnagyobb kihívást az elvándorlás megállítása jelenti. Ezeket az erőfeszítéseket azonban jól szolgálja a tény, hogy soha annyi, az anyaországból érkező támogatás nem szolgálta a magyarság fennmaradását, mint az elmúlt hét évben.

Hirdetés