A korábbiak után ismét jelentős létszámbővítésre készül a HARMAN pécsi gyára: több mint 300 új dolgozót vesznek fel, egyben a pécsi üzem szakterülete is szélesedik, a jövőben az autóipari ágazatban is dolgoznak majd Pécsett. A részletekről Kórósi Péter HR-vezetővel beszélgettünk.

– A közelmúltban már sor került egy létszámbővítésre, de úgy tudjuk, ez a mostani jóval jelentősebb, gyakorlatilag megduplázódik a pécsi üzemben dolgozók száma.

– Igen, most összesen 24 különböző pozícióba keresünk több mint 300 új kollégát, például mérnököket, termelési vezetőket, az SMT-technológiában jártas szakembereket, a logisztika terén képzett dolgozókat, de emellett jelentős számban van szükségünk összeszerelőkre, operátorokra is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyes munkakörökben a betanításra a HARMAN székesfehérvári gyárában kerül majd sor, bizonyos ideig a jelentkezőknek ott kell dolgozniuk. Ehhez társaságunk természetesen szállást, utaztatási, illetve étkezési hozzájárulást is biztosít. Az előző, nagyon jól sikerült toborzásunk azt mutatja, Pécsett komoly munkatapasztalat halmozódott fel az elmúlt években az elektronika terén, korábban is nagyon jó szakemberekkel tudtuk bővíteni a csapatunkat, ebben bízunk most is.

– A dolgozói létszám ilyen nagy arányú bővítése mögött mindig fontos gazdasági ok húzódik meg.

– Tudni kell, hogy a cégcsoporton belül egyrészt autóipari hangtechnika terén folyik világszínvonalú munka, számos óriáscéggel dolgozunk együtt, például a BMW-vel, ez a tevékenység elkezdődik hamarosan a pécsi üzemben is, azaz a szakmai területünk egy újabb körrel bővül helyben. Olyan megrendeléseket sikerült tető alá hozni, amelyek a 2020-as évek végéig biztos és világos jövőképet adnak a pécsi gyárnak.

Pécsett eddig elsősorban szórakoztatóipari és híradástechnikai termékek gyártása folyt, többek között a partnereink közé tartozik a BBC, a CNN, a Walt Disney, de itt készültek például Madonna és a Maroon 5 koncertjeinek hang- és fénytechnikai elemei is. Kiemelném, a napokban az is eldőlt, hogy a prototípusgyártás után Pécsett folyik majd a MARTIN márka egyik új típusának sorozatgyártása, így a világon csak mi készítjük majd ezt a kiemelkedő terméket. Ez pedig elsősorban a pécsi kollégák, munkatársak magas tudásának, szakértelmének köszönhető, és jelentősen megerősíti a pécsi gyár helyzetét a cégcsoporton belül. A Pécsett készülő mozgófejes lámpák iránt egyébként olyan nagy a kereslet világszerte, hogy sokszor mi már nem is a HARMAN központi raktárába, hanem közvetlenül a vevőknek szállítunk, és a rengeteg igény miatt is volt szükség a kapacitásnövelésre és ezzel a létszámbővítésre.

– Mit kínál a HARMAN a jelentkezőknek?

– Versenyképes jövedelmet biztosítunk, amelyhez komoly cafeteria-csomag is járul. Emellett vannak olyan juttatásaink, amelyek Magyarországon talán egyedülállóak: munkáltatói kölcsön, kulturális, zenei programokon való ingyenes részvételi lehetőség, a dolgozók gyermekeinek táboroztatási támogatása – megemlíteném, hogy a napokban indul is a gyermektáborunk – és még számos juttatás. Fontos tudni, hogy Pécsett megszüntetjük a munkaerő-kölcsönzés rendszerét, valamennyi dolgozónk közvetlenül a HARMAN alkalmazottja lesz, és ez természetesen igaz az új belépőkre is. De azt is kiemelném, hogy pécsi gyárunkban modern munkakörülményeket biztosítunk, és számos közös programunk is van, például családi- vagy sportnap. A HARMAN emellett a kezdő munkavállalók számára különböző tréningeket biztosít, mindenben támogatjuk a beilleszkedésüket cégünk csapatába. Ezt az is mutatja, hogy a dolgozók felvételénél sem alá- vagy fölérendeltségi viszonyban gondolkodunk, hanem próbálunk olyan ajánlatot tenni, amely a leendő munkatársunknak és vállalatunknak is optimális. Az a célunk, hogy már az első perctől egy jó kapcsolat alakuljon ki.

– Ha valaki úgy dönt, jelentkezni kíván a HARMAN csapatába, hogyan teheti ezt meg?

– Elektronikus úton várjuk a jelentkezéseket a toborzaspecs@harman.com címre.

– A mai világban fontos a biztos munkahely, a HARMAN háttere ezt egyértelműen garantálja.

– A HARMAN, amely a Samsung-csoporthoz tartozik, Magyarországon már több mint 20 éve jelen van, mintegy 3000 embert foglalkoztat, Pécsett a folyamatos fejlesztések révén már több mint 400 a dolgozóink száma, ez bővül most további 300 fővel. 2015-ben nyílt meg a pécsi gyárunk, és büszkék vagyunk rá, hogy máris sok szállal kötődünk Pécshez: a mi támogatásként felajánlott berendezéseinket használják a PEN-en, a Fényfesztiválon, a Zsolnay-negyedben, a Fishing on Orfű fesztiválon, de a tv-torony fényjátéka is nálunk készült. Fontosnak tartjuk a közösségi szerepvállalást, támogatóként veszünk részt például hamarosan egy Michelisz Norbert autóversenyző nevével fémjelzett gokartversenyen, amelynek bevétele a pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítványt segíti, korábban pedig a Dóri Háznak nyújtottunk támogatást. Az üzem menedzsmentjében olyan pécsi kötődésű vezetők vannak, akiknek nem csak az fontos, hogy a Harman a régió meghatározó vállalataként működjön, hanem az is, hogy Pécs egyre vonzóbb legyen, és akár az ország más részeiről is érdemes legyen idejönniük a szakembereknek. (x)