Hatalmas feladat hárul a pécsi háziorvosokra

Huszonhetedik alkalommal jöttek össze a város és az ország háziorvosai Pécsett, hogy a hagyományos szakmai találkozó keretében keressenek válaszokat és lehetőségeket a családorvoslás különböző problémáira.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Tudományegyetemen 25 éve indult el a családorvosképzés, a jeles alkalomból az egyetem Alapellátási Intézete szeptember 21-én és 22-én ünnepi ülést tart, melynek keretében rendezték meg pénteken – immár 27. alkalommal – az intézet hagyományos oktató családorvos-találkozóját is az MTA székházban.

Sok családorvos jött össze a találkozón

A jubileumi eseményen Dr. Csikós Ágnes, az intézet igazgatójának rövid megnyitóbeszédét követően Dr. Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja köszöntötte a találkozó résztvevőit. Beszédében kiemelte, hogy a háziorvosokra rendkívül fontos feladat hárul a betegellátásban.

Dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja köszöntötte a találkozó résztvevőit

-A háziorvosok jelentik az első frontvonalat, ők a felderítői, a szűrői a betegellátásnak. A társadalom közérzete és a közhangulat, a betegek ellátottságának érzése többek között rajtuk is múlik. Ugyanakkor számos olyan probléma van a háziorvosi ellátás rendszerében, melyeket meg kell oldani, főként politikai, szakmai, gazdasági segítséggel. Ilyen például a háziorvosok jelenleg még nem optimális eloszlása. A szakmai viták és beszélgetések azonban több problémára is megoldást jelenthetnek – mondta.

Őri László: folyamatosan újulnak meg a pécsi rendelők

Őri László, Pécs polgármestere az eseményen elmondta, hogy 182 háziorvosi körzetre bontva tesz eleget az egészségügyi alapellátási kötelezettségének, a városvezetés pedig érzi az egészségügyhöz kapcsolódó infrastruktúra folyamatos fejlesztésének igényét és fontosságát.

-Azt vállaltuk az elmúlt években, hogy két lépcsőben, a város számára rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználásával a leromlott állapotú önkormányzati rendelőket és ingatlanokat felújítjuk. Jelenleg is folyamatban van egy 700 millió forintos keretből megvalósuló felújítási folyamat, melyben számos orvosi rendelő újul meg és korszerűsödik, hiszen tudjuk, hogy mennyire fontos annak a közegnek a minősége, melyben a beteg és az orvos találkozik. Fontos továbbá számunkra, hogy az orvosok érezzék megbecsültségüket, ezért igyekszünk különböző anyagi támogatásokat és kedvezményeket nyújtani számukra – mondta az alpolgármester.

Hasznos lehet az orvosok ülésezése

Őri László emlékeztetett arra, hogy az egyetem és a város együttműködése egy közös felismerésnek köszönhetően indulhatott el, melyet együtt fogalmaztak meg: nincsen sikeres város sikeres és gyarapodó egyetem nélkül – és ez fordítva is igaz. Ennek a stratégiai szövetségnek az egyik legfontosabb területe pedig – mondta – pontosan az egészségügyi alapellátás területe, hiszen ha az Pécsett jól működik, a város a jövőben is szembe tud menni az ország más településein ezen a területen tapasztalható negatív trendekkel.