Hatalmas hajrával nyert a PVSK, még van esélye bennmaradni

A sírból hozta vissza a Paks elleni hazai meccsét a PVSK-Veolia férfikosárlabda-csapat, amely ezzel életben tartotta esélyét a bentmaradásra.

Nem véletlen, hogy a PVSK-Veolia meccseinek hangja, Kottász Gergő a csapatok bemutatása előtt az utolsó szalmaszál kifejezést használta, hiszen a pécsi kosárcsapat számára a ma esti, Paks elleni hazai derbin kizárólag a győzelem volt az elfogadható eredmény, azon egyszerű oknál fogva, hogy egy újabb vereség kiesést jelentett volna. Éppen ezért arra számítottunk, hogy a Pécs az első perctől kezdve harapni fog. Ehhez képest olyan pocsék hazai kezdést láttunk, amit már rég. Kis túlzással az első negyed feléig még csak pontot sem tudott szerezni Drazsen Brajkovics csapata. Így az első tíz perc végére érve igazából az volt a csoda, hogy csak 22-15-re vezetett a Paks.

A második negyed aztán olyan változást hozott, amire már rég várt minden pécsi drukker, a PVSK ugyanis az elmúlt hónapok legjobb negyedét hozta le, amivel a félidőig meg is tudta fordítani az eredményt, és 20 perc után 39-36-ra vezetett.

Az előnyt pedig sokáig tartotta is PVSK a harmadik negyedbe is, igaz itt azért már ismét kezdtek előjönni azok a bosszantó hibák, amik a Panthers egész szezonját jellemezték eddig. Nem csoda hát, hogy visszavette a vezetést a Paks, és az utolsó tíz percre már kétpontos előnnyel készülhetett. Sőt, ahogy haladt előre az idő – vagy pécsi szemüvegen át nézve, ahogy fogyott az –, egyre reménytelenebbnek tűnt, fordítani tudna a PVSK, hiszen már nyolc ponttal is vezetett a Paks. Semmi sem utalt hazai feltámadásra. Egy dolgot azonban kifelejtettünk a számításból, méghozzá a szurkolókat. Akik épp akkor zendítettek rá a legjobban, amikor a legnagyobb volt a baj, ez pedig látványosan át is ragadt Bíróékra. Hatalmas elánnal vetette vele magát az utolsó három percbe a PVSK, és szívós védekezéssel egyre közelebb került a Pakshoz. Sőr, 68-71-nél, amikor Ivosev ráemelt egy hármast, egy pillanatnyi néma csend után felrobbant a csarnok. Akkor pedig még nagyobb volt a hangzavar, amikor 6 másodperccel a vége előtt jött két pécsi büntető. Donaldson higgadt volt, a szurkolók tomboltak, a PVSK pedig nagyon hosszú idő után újra győzelemnek örülhetett. Épp a legjobbkor.

Persze ezzel még nincs vége. Jön ugyanis a play out harmadik meccse, ahol végleg eldől, ki folytathatja jövőre is az élvonalban. Ha valami, akkor ez a győzelem hitet kell, hogy adjon a pécsi játékosoknak.

 

PVSK-Veolia–Atomerőmű SE 73-71 (15-22, 24-14, 16-21, 18-14)
Kosárlabda-NB I., play out, 2. mérkőzés. Pécs, 500 néző. V.: Cziffra, Győrffy, Nagy.
PVSK-Veolia: Haynes-Jones 13/3, Donaldson 11/3, IVOSEV 13/6, Meleg 9, BRKICS 16/3. Cs.: Illés 2, Goldring, BÍRÓ O. 9/3. Vezetőedző: Drazsen Brajkovics.
Atomerőmű SE: Brown 13/9, Frank, BRZOJA 16/3, EILINGSFELD 20/6, Pacevicius. Cs.: Pajor, Goins 5/3, Kovács Á. 6, Keith 11. Vezetőedző: Jan Pavlik.