Hatalmas sikert aratott Jane Goodall

Hatalmas sikert aratott a világhírű etológus, Jane Goodall előadása a Tudásközpontban. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) meghívására Pécsre érkezett szakember prezentációját háromszázan – akik kiszorultak az előadóteremből – az előtérben elhelyezett televíziókon nézték végig.

hirdetés
Uránia Mozi


Fotó: UnivPécs

Az előadást megelőzően Dr. Gábriel Róbert, az egyetem „rector emeritusa” ünnepi köszöntőjében elmondta, évek óta remek kapcsolatot ápol az intézmény Jane Goodallal. 2005-ben díszdoktorává avatta a PTE a főemlőskutatót, idén pedig a baranyai az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely meghívását elfogadta az évi 300 napot utazással és előadásokkal töltő etológus.

Az ENSZ-békenagykövet előadásából kiderült, éppen ötven éve annak, hogy megkezdte kutatásait Gombeban, és bár azóta rengeteg tapasztalatot és ismeretet szerzett, alapvető célja, vagyis a természet megóvása és becsben tartása nem változott. A főemlőskutató népszerűségét jelzi, hogy mintegy háromszázan az előtérben televíziókon nézték végig az előadást.

A prezentációt követően a csimpánzkutatónak még arra is maradt energiája, hogy dedikálja a hosszú sorban álló rajongók számára a közelmúltban magyarul is megjelent, „Nálatok vannak még állatok?” című könyvét, mely a természet megóvásának jelentőségéről szól.

Jane Goodall programsorozata szombaton folytatódik a PTE Ifjúság úti aulájában, ahol az ún. Roots&Shoots (Gyökerek és Rügyek) program keretében a jövő döntéshozói, vagyis a gyerekek és fiatalok figyelmét hívja fel mindennapi cselekedeteik jelentőségére, melyekkel szebbé és élhetőbbé tehetik környezetüket. A híresség látogatása filmbemutatóval zárul szombaton a Pécs Plazában, ahol a Jane Goodall utazásairól készült mozit tekinthetik meg az érdeklődők Angelina Jolie és Pierce Brosnan szereplésével.

Forrás: PTE

Hirdetés