HCs és Kákai: a Fidesz nyer

A finiséhez érkezett az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampány. Pécsen a szakemberek szerint egyértelmű mind Páva Zsolt, mind a Fidesz előnye. Állandó szakértőink, Kákai László és Horváth Csaba politológusok egyetértenek abban, hogy a baloldalnak nem sikerült megfelelő alternatívát felmutatni a választók számára, s véleményük szerint az ÖPE esetében meghatározó lehet, hogy a szervezetnek mennyire sikerül elhitetnie a polgárokkal, hogy ismét valóban a független civil értékeket képviseli.

Kákai László, a PTE politológusa, tanszékvezető egyetemi docens szerint a Fidesznek nincs komoly vetélytársa Pécsen, Páva Zsolt polgármesteri széke is stabilnak tűnik.

– Éles konfliktus tapasztalható ugyanakkor az ÖPE és a Fidesz között, a köztük lévő közdelem a jobboldalon okozhat esetleg átrendeződést, bár a Fidesz sokkal erősebb bázissal rendelkezik, ezért nem hinném, hogy onnan átszavaznának az ÖPE-re. Nagy kérdés, elhiszik-e az ÖPE-ről – amely az elmúlt két ciklusban végig támogatta a Fideszt -, hogy tud-e más alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben. Ez hitelességi ügy. Ami eddig megjelent Kővári Jánossal kapcsolatban, az mind gyengítik egyéni pozícióját.

A szakember szerint ami országosan zajlik a szocialistáknál, az érezhető Pécsen is. A baloldali polgármesterjelölt erőtlen, gyenge kampányt folytat, érdekes csak akkor lenne, ha a baloldali formációk együtt indultak volna, így azonban egymás elől viszik el a szavazatokat. Kákai amondó, a Jobbik valószínűleg jobban szerepel majd, mint az LMP, bár az előbbi párt országosan jobban szerepel, mint Pécsen, míg az LMP esetében ez pont fordítva van.

– A közgyűlésben sem veszélyezteti semmi a Fidesz többségét. A Fidesz győzelmének nagysága azon múlik, hogy a jobboldali szavazók körében az ÖPE le tud-e morzsolni annyi voksolót, amennyi révén be tud kerülni a közgyűlésbe. Ami a baloldali jelölteket illeti, csak egy-két kertvárosi és uránvárosi választókörzetben képzelhető el, hogy valamelyik baloldali szervezet jelöltje meg tudja szorítani vagy meg tudja előzni a Fidesz jelöltjét. Így is kevés baloldali politikus lesz a képviselő-testületben. hiszen csak akkor tudnának több voksot szerezni, ha a lakosság körében komoly elégedetlenség alakult volna ki a városvezetéssel szemben, ez azonban nem érezhető.

Horváth Csaba, a PTE jogi karának politológusa szerint Pécsen pártalapon dől majd el a voksolás.

– Kutatások is igazolják, hogy kistelepüléseken a függetlenek, kisebb városokban a civilek szólhatnak bele a választás végeredményébe, nagyobb településeken azonban pártalapon zajlik a voksolás, így Pécsen is, ahol a jelöltek kétharmadát nem is ismerik a polgárok. Másrészt a civileket sem tudták megfelelően “megmarketingolni”.

Horváth Csaba borítékolja, hogy ismét Páva Zsolt lesz a polgármester.

– Az ÖPE-től függ, mennyire hiszik el róla a választók, hogy ismét független szervezetként képes-e tevékenykedni. Ha Kővári képben tud maradni, akkor el tud vinni szavazatokat Pávától. Én gondoltam egy időben arra, hogy Kővári időben visszalép, de nem tette meg – igaz, még megteheti.

A szakember szerint azt sem segít, hogy nincsenek értékelhető programok, így a jelenlegi erőviszonyok továbbra is Fidesz-előnyt mutatnak Pécsen.

Hirdetés