Horvát népzene tölti meg a Kodály Központot, Pécsre érkezik a LADO folklóregyüttes

Horvátország legismertebb folklórcsapata fantasztikus programmal készül a pécsiek számára.

hirdetés
Uránia Mozi

A horvát néptánc- és népdalcsoport, a LADO 1949-ben, Zágrábban alakult professzionális folklóregyüttessé, mely azóta is feladatának és céljának tekinti a gazdag horvát zenei- és tánchagyomány legszebb darabjainak felkutatását, gyűjtését, és természetesen művészi feldolgozását, előadását.

A kis ország népi kultúrájának színes bemutatása teszi egyedülállóvá a LADO-t.

Az együttes a világ számos koncerttermében aratott óriási sikert, a londoni Royal Albert Halltól, a New York-i City Centeren, a tel-avivi Mann Auditoriumon és a Sydney-városházán keresztül egészen Japán 20 legkiemelkedőbb hangversenyterméig.

Most pedig a pécsi közönség is megismerheti őket, május 26-án, este 7 órától láthatják produkciójukat a csodálatos Kodály Központban.

Az együttes 36 zseniális táncosa – akik nem mellesleg remek énekesek is –, az esten lenyűgöző népkórussá alakulnak, közben 15 kiváló zenész kíséri őket mintegy ötven különböző hagyományos és klasszikus hangszeren.

A LADO-t egyébként gyakran „Táncmúzeumnak” is nevezik a felbecsülhetetlen értékű és gyönyörű autentikus népviseleteik miatt. Több mint 1200 (!) ruha van a birtokukban, amelyek közül néhány több mint 100 éves.

A képek forrása: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO Facebook

További részletek a koncertről itt találhatók.