Hotel Kikelet: még filmet is forgattak róla Kabos Gyulával

A Kikelet 1940-ben

Voltak szebb napjai is Hotel Kikeletnek. A nemrég véglegesen bezárt szálló valaha ugyanis irtózatosan menő hely volt. Régi képekkel nosztalgiázunk.

hirdetés

Mint az mára köztudott, a valaha országszerte népszerű Hotel Kikelet végleg lehúzta a redőnyöket. Scheffer Ferenc, a közel százéves múltra visszatekintő szálloda jelenlegi tulajdonosa családi okokra hivatkozva döntött úgy, hogy eladja a patinás négycsillagos hotelt, de azóta sem érkezett arra vevő.

A hotel azonban fénykorában csak úgy vonzotta a turistákat, és meghatározta a város idegenforgalmát.

A Kikelet 1940-ben
A Kikelet 1940-ben

De mit is kell tudnia annak, aki nem járt még  vagy csak simán nem ismerte a Hotel Kikeletet? Pécs 1935-ben írta ki a hotel tervpályázatát, melyben kikötötték, hogy pécsi építő cég pályázhat kizárólag, az épületnek minimum kétemeletesnek kell lennie, valamint elvárás volt az is, hogy a Kikelet a világhírű hotelekkel vetekedjen.

Kilátás a Mecsekoldalról
Kilátás a Mecsekoldalról

Tizenkét pályázat érkezett a szállóra, az első helyezett azonban mégsem pécsi tervezőktől érkezett be, de mégis ők építhették meg. Nyíri István és Lauber László alkotását a második helyet elért ifj. Nendtwich Andor segítette, ők hárman vágtak neki a munkának.

Az egyik legnépszerűbb üdülőhely volt 1937-ben
Az egyik legnépszerűbb üdülőhely volt 1937-ben

A 12 ezer négyzetméteren emelt négyszintes üdülőkomplexum 1937-ben épült, 34 kis garzonlakásnak megfelelő szobája volt, és hát nem szabad megfeledkezni a mecseki panorámáról sem, amiért nem hiába fizettek a látogatók.

1940-ben így festett az étterem belülről
1940-ben így festett az étterem belülről

A korabeli sajtó odavolt a Kikelet akkoriban meglepőnek számító modern minimalista kialakításától, a dizájn funkcionalitásától, és sokak szerint a hotel volt az első olyan épület, melynek köszönhetően Pécsett egy modern építészeti hullám indult meg, olyan építészekkel az élvonalban, mint Breuer Marcell és Forbát Alfréd. A szálló étterme pedig egy jó ideig gasztronómiai központ volt.

Egy kis bulika 1958-ból
Egy kis bulika 1958-ból

Sokan talán nem tudják, de a Hotel Kikelet a második világháború után szocialista üdülőként működött, ennek apropóján pedig fel is újították.

1973-ban még lovaskocsik jártak a Kikelet előtt
1973-ban még lovaskocsik jártak a Kikelet előtt

Az igazi fejlesztések azonban pont napjainkban zajlottak, az elmúlt években ugyanis wellness-részt alakítottak ki, megépült egy külső medence is, és a mai trendeknek megfelelően egy konferenciateremmel is gyarapodott a műemléki védettséget élvező szálló.

A modern szálló 1950-ben
A modern szálló 1950-ben

Mi sem példázza jobban azt, hogy milyen menő hely volt a Hotel Kikelet, mint az, hogy a szálló megépülésének évében, 1937-ben Pécsett forgatták le a Hotel Kikelet című örökbecsű magyar filmet, mely amellett, hogy olyan korabeli sztárokkal volt rogyásig tömve, mint Kabos Gyula, Tőkés Anna, Páger Antal és Turay Ida, egyértelműen a modern épületcsoda népszerűsítése érdekében jött létre.

források: fortepan.hu, kep-ter.blogspot.hu

Hirdetés