Hulladéklerakó Pécs mellett: csak tettenérés esetén tudnak bírságolni

Fotó: Keresztes László Lóránt / Facebook

Több mint száz méteren áll az illegális hulladék a Romonya felé vezető úton, a pécsi közterület-felügyelet vezetőjét kérdeztük, hogy mi a teendő ilyen esetben. Az ügyben az LMP pécsi frakcióvezetője feljelentést tesz. 

hirdetés
Uránia Mozi

A napokban bejárta a sajtót a hír, hogy Pécs közelében, a Romonya felé vezető úton több mint száz méter hosszan áll az illegálisan lerakott hulladék. A szemétlerakóról Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi frakcióvezetője számolt be Facebook-oldalán:

Keresztes az ATV híradójának azt nyilatkozta, hogy feljelentést tesznek az ügyben, mivel a hulladékban olyan elemek is vannak, amelyek alapján „jó eséllyel” be lehet azonosítani a szemét „származási helyét”, ezért „jó eséllyel meglesz az elkövető”.

Az eset kapcsán megkerestük Märcz Jánost, a pécsi közterület-felügyelet vezetőjét, aki lapunknak elmondta, hogy Romonyán nem illetékesek, csak Pécs közigazgatási területén belül, ezért az említett szemétlerakó ügyében ők nem tudnak intézkedni. Kiemelte, hogy esetenként kapnak Pécsen kívüli településekről hasonló megkereséseket, ilyenkor pedig felhívják a figyelmet arra, hogy ezekben az ügyekben a területen illetékes jegyzőt kell keresni. Elvileg Romonyánál is ez az eljárási rend – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben igazából csak a tettenérés esetén tudnak intézkedni, így tudnak csak helyszíni bírságot kiszabni a szemetelőkre köztisztasági szabálysértés miatt. A bírság akár 50 ezer forintos is lehet, de ez emelkedhet, ha feljelentést is tesznek az adott ügyben.

Kérdésünkre elmondta, hogy a szabálysértési eljárásban nagy valószínűséggel nem állja meg a helyét az, hogy ha az illegálisan lerakott szemétben találnak olyan papírokat-tárgyakat, amik például tartalmaznak neveket – mint a romonyai lerakó esetében – ugyanis az ilyesminek nincs bizonyító ereje (ez logikus, hiszen az elkövetők nem feltétlenül csak a saját „névre szóló” szemetüket szórják el egy ilyen lerakóban).

Mint mondta, Pécsen több illegális szemétlerakó is van, amelyeket figyelnek, járőrökkel és kamerákkal is. Ezekről a lerakókról, és a nemrégiben sorra felszámolt illegális szemétgyűjtőhelyekről az alábbi cikkekben számoltunk be:

Rettegjenek az illegálisan szemetelők, kamera védi a Fábián Béla utcai szelektív kukákat!

Ilyen volt, ilyen lett: több tonnányi illegálisan lerakott hulladékot tüntettek el István-aknán

KÉPEK: 17 tonna szemét gyűlt össze, felszámolták a pécsbányai illegális hulladéklerakót

Pályázati forrásból számolhatják fel a györgytelepi illegális hulladéklerakót

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést Pécsen, illegális szemétlerakókat számolnak fel

Újra tiszta az egykori Zsolnay focipálya területe