HungAIRy Pécs – Miért fontos a tiszta levegő?

Stílszerűen a Föld napján, április 22-én indult el az országos LIFE program részeként a pécsi szemléletformáló kampány weboldala, a hungairypecs.hu, melyen minden fontos és érdekes információt megtalálhatunk a város levegőminőségének alakulásával kapcsolatban. A honlapon már látható egy igencsak informatív videó is a témában, melyet az alábbiakban részletesen be is mutatunk. Akinek pedig van 5 perce, az kitölthet a honlapon – vagy akár itt is – egy kérdőívet, mellyel nagyban segítheti a város levegőminőségének javítását.

hirdetés
Uránia Mozi

Egy honlap, Pécs levegőjének tisztulásáért

Pécsett egyre nagyobb gondot okoz a légszennyezettség, a kisméretű szálló por magas koncentrációja. A probléma megoldása érdekében az önkormányzat két szolgáltató cégével együtt részt vesz a HungAIRy LIFE integrált projektben. A projekt keretében különleges módszerek bevetésével fogják javítani a város levegőminőségét. A 2026-ig tartó – 10 magyar város és további szervezetek partnerségével megvalósuló – projektet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. A program költségeinek 60 százalékát az Európai Unió, 40 százalékát a magyar kormány biztosítja.

Különleges módszerekkel tisztulhat Pécs levegője

Pécs összesen mintegy 1,6 millió eurót, azaz több mint félmilliárd forintot költhet olyan programokra, amelyek hozzájárulhatnak a levegőminőség javulásához, ezáltal a pécsi lakosok életminőségének és egészségi állapotának javulásához.

Jó hír azoknak, akik naprakész információkat szeretnének megtudni arról, hogy Pécsett milyen új lehetséges megoldások és programok születnek a város levegőminőségének javítása érdekében, hogy

április 22-én, azaz a Föld napján elindult a HungAIRy LIFE integrált projekt pécsi szemléletformáló kampányának weboldala,

ahol minden fontos és érdekes információt megtalálhatunk a város levegőminőségének alakulásával kapcsolatban.

Miért a Föld napján indul a honlap?

A hiánypótló honlap elindításához stílszerűbb dátumot a projekt gazdái keresve se találhattak volna, hiszen 1970. április 22-én, az első Föld napján Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 20 millió amerikai emelte fel szavát a bolygó vizeinek, élővilágának és levegőjének védelmében, melynek eredményeképp nem csupán szigorú környezetvédelmi törvények születtek az Egyesült Államokban, hanem idővel több millió ember tért át új, ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Hayes és társai 20 évvel később, 1990-ben tették világmozgalommá a Föld napját. Az ökológiai válság jeleit – például az ipari, mezőgazdasági és lakossági szennyezéstől terhelt vizek és levegő problémáját – látva kezdeményezték a környezetvédelem iránti közös felelősségvállalást. Havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, azt szorgalmazva, hogy a városi felvonulásoktól kezdve a szabadegyetemi előadásokig, faültetésektől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig mindenhol különféle akciókkal ünnepeljék április 22-én a Föld napját.

Vigyáznunk kell a bolygóra – ezért is fontos a Föld napja

Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára és civil szervezete válaszolt felhívásukra. 1990-ben Magyarországon létrejött a Föld Napja Alapítvány, és egy hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek megszervezésére. Innentől kezdve – tehát immár 30 éve – hazánkban is évről évre egyre többen szerveznek aktivitásokat ezen a napon a bolygó, a környezetünk védelmében, legyen az faültetés, rajzpályázat, környezetvédelmi vetélkedő, vagy épp teljes életmódváltás.

Az országban tehát már 3 évtizede tart a Föld napjának köszönhető egyéni és közösségi szemléletváltás és szemléletváltoztatás folyamata, és noha sokat tettünk ez idő alatt környezetünk megóvása érdekében, de bőven akad még tennivalónk a jövőben is. A globális felmelegedés és a klímaváltozás hatása hazánkban is jelentősen érezhető, a fosszilis energiaforrások használatát van még hova csökkenteni, ahogy többek között a felesleges vegyszerhasználatot, valamint a benzin és dízel üzemű autók használatát is a lehető leggyorsabban minimalizálni kellene.

Az első hiánypótló videó Pécs levegőjéről

Mindehhez szorosan kapcsolódik a levegő minőségének javítása is, ebben a témában pedig a fent említett HungAIRy LIFE integrált projekt szemléletformálást szolgáló pécsi oldalán már látható is egy tartalmas és figyelemfelkeltő bevezetővideó, melyből többek között kiderül, hogy miért is van szükség a város levegőjének megtisztítására, és hogy Pécsett milyen tényezők befolyásolják a levegő minőségét.

Az egyik legfontosabb tény, amire a videó rámutat, az egyik legijesztőbb is. Azt eddig is tudtuk, hogy a különböző levegőbe kerülő szennyező anyagok veszélyeztetik egészségünket, az viszont megdöbbentő, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az Európai Unióban a légszennyezés az egészséget érintő legnagyobb környezeti kockázat: az Európai Unióban a légszennyezés naponta átlagosan több mint ezer korai elhalálozáshoz vezet, ami több mint tízszerese a közúti balesetek okozta halálesetek számának.

A cél a szmog csökkentése

A videóból megtudhatjuk azt is, hogy mi történik akkor, amikor a szennyezett levegőt belélegezzük: a szennyező anyagok bejuthatnak a tüdőbe, onnan pedig a véráramba és a belső szervekbe. Ez olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például az asztma, a hörghurut, a légutak begyulladása, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár a rák. Mindemellett a szennyezett levegő belélegzése rontja az életminőséget és csökkenti a várható élettartamot is.

A WHO vizsgálatai alapján a légszennyező anyagok közül a kisméretű szálló por (a 10 mikrométeres vagy ennél is kisebb átmérőjű „PM10” elnevezésű, valamint a 2,5 mikrométer átmérőjű vagy kisebb „PM2,5” nevű részecskék) jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot. Ezeknek a lég- és egészségszennyező részecskéknek a kibocsátásáért Magyarországon túlnyomó részben a lakossági szektor, ezen belül a lakossági szilárd tüzelés a felelős.

A levegőminőséget meghatározó fő tényezők a környezeti adottságok és az emberi tevékenységek hatásai, ennélfogva a légszennyezésnek különösen a városlakók vannak kitéve, így tehát a pécsiek is.

A videóból kiderül, hogy Pécsett mik is pontosan ezek a tényezők. A környezeti adottságok terén Pécsett a domborzati viszonyokat kell kiemelni: a város központi területe a Pécsi víz völgyében egy medencében fekszik, a mélyebben fekvő területeken a légszennyező anyagok feldúsulnak, aminek nem kedvez a Mecsek által befolyásolt, észak-északnyugati uralkodó szélirány sem.

Pécs „látképe” szmogban, 2015-ből

Ha az emberi beavatkozások hatásait nézzük Pécsre vonatkoztatva, kiderül, hogy például a gépkocsihasználat növekedésével a közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás is nagymértékben nőtt. Arról pedig minden bizonnyal már sokan tudnak Pécsett, hogy a lakossági szilárd tüzelésből származó szállópor-kibocsátás a már említett uralkodó széljárással a városközpontba jut. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Pécs levegőminőségét nagyban befolyásolja, hogy a 80-as évektől nőtt a Mecsekoldal beépítettsége és a burkolt felületek nagysága, tehát beépítették a város átszellőzési folyosóit.

A videó rávilágít arra is, hogy a város fő környezeti kihívása – a légszennyezést tekintve – a PM10-es méretű szálló por koncentrációjának csökkentése, hiszen az Pécs különböző belterületein meghaladja az Európai Unió által megszabott napi határértéket.

A videóban bemutatott adatokból jól látható, hogy még sok tennivalónk akad a levegő minőségének tartós javítása érdekében. A közeljövőben a HungAIRy Pécs oldalán megosztott további videós anyagainkban körüljárjuk, hogy mit tehetünk közösen, egyénenként az élhetőbb környezet és az egészséges levegőminőség fenntartása és megteremtése érdekében.

Pár kérdés a város levegőjének javítása érdekében

A fentiek mellett fontos, hogy a honlapon minden videó mellé készül egy kérdőív is, melynek segítségével a projekt koordinátorai szeretnék megismerni a pécsiek véleményét többek között a fent említett problémákról és a város levegőminőségének javítását célzó fejlesztésekről. A kérdőív anonim, kitöltése kevesebb mint 5 percet vesz igénybe, az adatokat pedig a felmérésen kívül semmilyen egyéb célra nem használják fel.

Arra kérjük olvasóinkat, hogy aki teheti, töltse ki a kérdőívet, hiszen annak eredményei nagyban segíthetik a projekt további fejlesztését, ezáltal pedig a pécsi levegő tisztulását.

        

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.