Húsz év kutatómunkája van a Pécs Története harmadik kötetében

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, december 15-én fog megjelenni a nyolckötetesre tervezett Pécs monográfia harmadik része, a Pécs Története III. – A hódoltság korában (1543–1686). A kötet hivatalos bemutatója előtt az egyik szerzővel, Varga Szabolccsal beszélgettünk.

hirdetés
Uránia Mozi

Sudár Balázs, Varga Szabolcs és Varga J. János szerzőként jegyzik a nyolckötetesre tervezett Pécs monográfia harmadik részét. Átfogó képet kívánnak adni Pécs török hódoltság alatti életéről és sorsáról. A kötet egyik szerzője, Varga Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, hogy bizony nem kevés munka van az elkészült könyvben.

– Összességében az elmúlt közel húsz év, Varga J. Jánosnak pedig fél évszázad kutatása van benne – árulta el a szerző, aki azt is hozzáfűzte, hogy Pécs szerepe eleve kivételes volt a török hódoltságban. – Igazából Pécs különbözött a határ menti végváraktól, de az alföldi népes városoktól is. Ide ugyanis népes muszlim polgári lakosság is betelepült, így a magyarok kisebbségbe kerültek. A speciális körülmények miatt tehát Pécsett az oszmán-magyar együttélés volt a fő szervezőerő.

Varga érdekesnek tartja, hogy a 19. századi magyar közgondolkodás sok tekintetben meglehetősen megengedő volt a török hódoltság időszakával kapcsolatban.

– Az Egri csillagok például kivételes, ahogyan eltér ettől a gondolkodástól – mondta Varga. – Mi e kötetben igyekszünk bemutatni, hogy Pécsett a török megszállás nagy pusztulást eredményezett minden szempontból, és a mementóként itt maradt Gázi Kászim pasa dzsámija bizony sovány vigasz. De most már ezzel kell élnünk és okosan megtalálnunk a helyét a város emlékezetében.

Először úgy érezte Varga Szabolcs, hogy talán kicsit sokáig készült a könyv, és tartott attól, hogy terjedelemben is túl nagy lett. Végül azonban elégedett a végeredmény láttán.

– Már, amennyire az ember elégedett lehet – tette hozzá. – Való igaz, a szerzőtársaimmal tartottunk tőle, hogy talán túl részletes lesz. Átolvasva a kötetet, most, hogy már kész van, máshogy látom. Ítéletet azonban úgyis az olvasók mondanak majd.

A kötetet december 16-án 16 órakor mutatják be egy online esemény keretében, melyre regisztrálni ide kattintva tudunk.

Az egyébként december 15-én megjelenő harmadik kötetet most kedvezményesen rendelhetjük elő: ha december 24-ig vásárolnánk meg, az árból 25 százalék kedvezményt biztosít a Pécs Története Alapítvány.

Bizonyára szép ajándék lenne a fa alá mindazoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt és szívesen olvasnának Pécs történetéről.