Húszmilliárdos tehertől szabadult meg Pécs a Tettye Forrásház létrehozásával

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a víz világnapja alkalmából nyilatkozott a Pécsi Újság.hu-nak. Kiemelte: a pécsiek számára is kulcskérdés, hogy fenntartható és környezetbarát legyen a vízszolgáltatás, amihez nagyban hozzájárult, hogy 2009 októberében a külföldi tulajdonú multi helyett a Tettye Forrásház Zrt. látja el a feladatot.

A pécsi politikus a lapnak elmondta, háborúk indultak a világban a vízért, a klímaváltozás miatt az óra ketyeg, nincs idő a késlekedésre, mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük a jövőnek a Kárpát-medence vízkészletét, valamint fenntartható és környezetbarát legyen a vízszolgáltatás.

Hoppál Péter a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, hogy a pécsiek 2009 októberében egy bátor lépéssel, az országban elsőként úgy döntöttek, a helyi vízkészlet jövője nem lehet profitkérdés.

A pécsieknek megtakarítást hozott a víziközmű saját tulajdonú kezelése azóta, hogy a Tettye Forrásház végzi azt. Mint elmondta, ha ma is a Pécsi Vízmű szolgáltatási időszakában fennálló díjak, feltételek lennének érvényben, akkor 20 milliárd forintnyi többletteher esett volna a pécsi háztartásokra.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Pécsi Vízmű a vízdíjakból származó nyereséget nem kellő mértékben fordította a korszerűsítésre, inkább a leányvállalatait finanszírozta a pécsiektől beszedett díjakból.

A politikus azt mondta, hogy a Tettye Forrásház Zrt. hatékonyságnövelő intézkedései eredményeként 30 százalékkal meg lehetett növelni a Pécs városi víziközművagyon fenntartására, rekonstrukcióra fordítható keretet. A cég 2010 és 2018 között 6,7 milliárd forint értékű víziközmű-rekonstrukciót valósított meg a városban, idén a folyamatban lévő rekonstrukciók értéke 1,7 milliárd forint. További 11,5 milliárd forint értékű, az elkövetkező 4 évben megvalósuló hálózati felújítás előkészítése zajlik.

Ezen felül néhány év alatt több mint 10 milliárd forint értékű fejlesztéssel gyarapodott, gazdagodott a városi vagyon: megépült a zöldáramot termelő biogázüzem és hamarosan egy 8 milliárd forintos korszerűsítés is indul.

Hirdetés