Így áll Baranya a fizetések terén

Az országos átlagnál jobban emelkedtek a fizetések Baranyában, igaz, még így is jócskán van lemaradás az országos átlagtól, amelyet viszont alapvetően a budapesti bérek húznak fel. Érdekesség, hogy a fizikai dolgozók bére Baranyában nagyobb mértékben nőtt, mint a szellemi munkát végzőké – a jelek szerint tényleg egyre kapósabbak a szakmunkások.

Többen dolgoznak Baranyában, mint egy évvel ezelőtt, összességében 1,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, derül ki a KSH 2017 első félévi statisztikájából. Az is látszik, hogy alapvetően a versenyszféra, azaz a vállalatok, cégek vettek fel új dolgozókat, itt 3,6 százalékos a bővülés, míg az állami ágazatban 2,4 százalékkal kevesebben dolgoznak, mint 2016 első félévében. Az, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma Baranyában, egyáltalán nem magától értetődő, ugyanis a Dél-Dunántúl másik két megyéjében, Tolnában és Somogyban kevesebb lett egy év alatt a dolgozók száma, ahogy csökkenés volt Békésben és Nógrádban is.

hirdetés
Cégek, vállalkozások vettek fel új dolgozókat Baranyában

A Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből az is kiderül, Baranyában átlagosan 15 százalékkal nőttek a bérek, ez meghaladja a magyarországi bérnövekedés értékét.

Erre szükség is van, hiszen Baranya lemaradásban van a hazai bérátlagtól: míg a megyében a bruttó bér havi 235 ezer, a nettó 156 ezer forint, addig az országos átlag 290 ezer forint bruttóban, a nettó pedig 193 ezer forint. Tudni kell ugyanakkor, hogy az országos bérátlagot Budapest alaposan megrántja, mivel a fővárosban 370 ezer a havi bruttó, míg 246 ezer a havi nettó átlagkereset. Emiatt alakulhat ki az a helyzet, hogy Győr-Moson-Sopron kivételével valamennyi megye az országos bérátlag alá kerül, még a prosperálónak tartott Komárom-Esztergom, Vas vagy Fejér is! A legkisebb havi bért Szabolcs-Szatmárban adják, az országos átlag 70 százalékát; Baranya ezen kívül Zalát, Borsodot, Nógrádot és Békést is megelőzi.

A nettó béreknél egyébként fontos tudnivaló, hogy a KSH a családi adókedvezmények nélkül számol, azaz a gyermeket nevelő szülők bére magasabb lehet. A statisztikai hivatal továbbá készített olyan kimutatást is, amelyben a fizetések köréből kivették a közmunkások bérét, eszerint a baranyai nettó átlag 175 ezer forint.

A családi adókedvezmény révén több marad a bruttó bérből a dolgozónál

Érdekes fejlemény, hogy a 15 százalékos bérnövekedés nem egységesen oszlik meg: amíg a szellemi munkát végzők fizetése átlagosan 12 százalékkal nőtt Baranyában, addig a fizikai dolgozók átlagosan 17 százalékos emelést könyvelhettek el. A jelek szerint valóban egyre kapósabbak a szakmunkások, és ezt a bérekben is mindinkább el kell ismerniük a munkaadóknak.

hirdetés
Hirdetés