Így érinti a vírushelyzet kedvenc baranyai kirándulóhelyeinket

További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, több településen is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Megnéztük, mi a helyzet Pécs környékén és Baranyában.

Pécs polgármestere: a pécsiek maradjanak otthon 

Péterffy Attila, Pécs polgármestere csütörtökön kiadott sajtóközleményében kéri a pécsieket, hogy a járvány lassítása érdekében ne hagyják el otthonaikat a húsvéti hosszú hétvégén. A közlemény:

“Az előrejelzések szerint a hétvégén igazi májusi időre számíthatunk, akár 23 fok is lehet. Ez, főleg a húsvéti ünnepekre tekintettel óhatatlanul a szabadba csábít mindenkit. Arra kérem önöket, hogy a tökéletes kirándulóidő ellenére maradjanak otthon – az új koronavírus lassításának ugyanis továbbra is ez a legjobb módszere! Arra kérem önöket, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel gondolkodjanak felelősen saját maguk és embertársaik védelmében! Vigyázzunk magunkra, figyeljünk egymásra!”

Pécsvárad lezárja a tavat és környékét

A Baranya megyei Pécsvárad polgármestere, Zádori János a település honlapján tette közzé, hogy a pécsiek körében is kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét a „koronavírus okozta helyzet miatt, a nem pécsváradi lakosok számára” lezárja.

Közölte: mindenki számára tiltott a környéken való séta, szabadidős tevékenység, aki nem rendelkezik pécsváradi lakcímkártyával, vagy nem telektulajdonos. A hatóság naponta több alkalommal ellenőrzi az utasítás betartását.

Orfűn korlátozásokat vezetnek be

Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere lapunknak elmondta, hogy a kormány által elrendelt intézkedések betartatásán kívül nem léptetnek érvénybe külön korlátozásokat a hosszú hétvégére. Mint mondta, a polgárőrök a csoportosulásokra jobban figyelni fognak. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban Orfű is csendesebb lett, az emberek – legyenek helyiek vagy kirándulók – kis számban járnak a településen és a tavak környékén.

FRISSÍTÉS 04.10. 9.00: Orfű polgármestere közben változtatott álláspontján és a következő közleményt jelentette meg Facebook-oldalán: “A Miniszterelnök Úr felhatalmazása alapján, az Orfűi lakosok biztonsága és a Covid-19 vìrus terjedésének megakadályozása érdekében, az alábbi intézkedést hoztam:
Orfű belterületén lezárásra kerül a strand parkoló, a reptér alatti parkoló, a Minigolf melletti parkoló és a Faluház alatti parkoló 2020.04.10-én 10 órától 2020.04.13-án 24 óráig.
Ebben az időszakban a Pécsi tó körül csak orfűi lakosok, érvényes horgász engedéllyel rendelkezők, illetve orfűi üdülőtulajdonosok tartózkodhatnak.
Kérek mindenkit, hogy a kijárási korlátozás szabályait szigorúan tartsák be, mivel ez mindannyiunk közös érdeke.
A fenti intézkedéseket nehezen hoztam meg, mert Orfű vendégszerető település ,de most fontosabb a vìrus elleni védekezés.
Kérlek, most maradj otthon, Orfű megvár!
Füziné Kajdy Zita”

Hosszúhetény a hosszúhetényieké 

Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere elrendelte, hogy a települést és környékét a nem hosszúhetényi lakosok nem látogathatják az ünnepek alatt. A következőket írta Facebook-oldalán:

“Kedves Látogatók, Kirándulók! Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy a Hosszúhetény-Püspökszentlászló és Hosszúhetény-Kisújbánya közvetlen körzetét a „koronavírus” okozta helyzet miatt, a nem hosszúhetényi lakosok számára 2020.április 10. 8.00 órától 2020. április 13. 23.00 óráig lezárom. Ezen utasítás alapján tiltott minden nemű bejárás, szabadidős tevékenység, ide értve a sétát is, mindenkinek, aki nem rendelkezik hosszúhetényi lakcímkártyával vagy nem telektulajdonos. A hatóság ellenőrzi naponta több alkalommal az utasítás betartását és szükség esetén eljár! Megértésüket ezúton is köszönöm!”

Óbányát is lezárják

Óbánya is csak a helyieké lesz a húsvéti napokban, erről van Groeningen Irén polgármester adott ki közleményt a Facebookon. Mint írja:

“A Kormány rendeletében kapott felhatalmazása alapján hozott határozatommal elrendelem, hogy Óbánya község belterületére 2020. április 10. napjától 2020. április 13. 24.00 óráig csak a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, vagy ingatlan tulajdonnal rendelkező, illetőleg igazoltan munkavégzés, vagy rokonlátogatás céljából érkező személyek léphetnek be. A település közterületein 3 főnél nagyobb csoportosulások kialakulását kérjük elkerülni, azt is csak az ajánlások szerinti min. 2 m távolság betartásával. Döntésemet a COVID-19 un. koronavírus fertőző betegség településünkre való behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása érdekében az itt élők egészségének védelmében hoztam meg, a megnövekedett turistaforgalomra való tekintettel. A rendelkezés betartását a Mecseknádasdi Polgárőrség, és szükség esetén a Rendőrség, és Katasztrófavédelem ellenőrzi. A rendelkezés megszegőivel szemben annak súlyától függően szabálysértési vagy büntetőeljárás indulhat.”

Abaligetet is felejtsük el pár napra 

Ivády Gábor, Abaliget polgármestere is bejelentte, amit be kell. A fentiekhez hasonlóan zárja le a települést. A következőket írta a Facebookon:

“Abaliget Község Önkormányzata Abaligeten az I. és a II. számú tó közvetlen környékét és azok bevezető útjait a „koronavírus” okozta veszélyhelyzet miatt 2020. április 10-én 08:00 órától 2020. április 13-án 23:00 óráig lezárja. A lezárás hatálya nem terjed ki az abaligeti lakosokra, az abaligeti ingatlantulajdonosokra, valamint az érvényes horgászjeggyel rendelkezőkre és közvetlen családtagjaikra. E határozat szerinti korlátozó intézkedések betartását a hatóság ellenőrzi.”

Kozármislenyben is lesznek változások

Kozármisleny polgármestere, Bíró Károly ma délelőtt élő Facebook-videóban jelentette be a helyi korlátozásokat. Ma éjféltől hétfő éjfélig lezárják a művelődési ház előtti parkolót, a Városháza előtti teret, és tilos a horgászat a horgásztónál ebben az időszakban.

Mecseknádasd is bezárkózik

“A Kormány rendeletében kapott felhatalmazás alapján hozott határozatommal elrendelem, hogy Mecseknádasd község belterületére 2020. április 10. napjától 2020. április 13. 24.00 óráig csak a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, vagy ingatlan tulajdonnal rendelkező, illetőleg igazoltan munkavégzés céljából érkező személyek léphetnek be.

A település közterületein 3 főnél nagyobb csoportosulások kialakulását kérjük elkerülni, azt is csak az ajánlások szerinti min. 1,5 m távolság betartásával.

Döntésemet a COVID-19 un. koronavírus fertőző betegség településünkre való behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása érdekében az itt élők egészségének védelmében hoztam meg, a megnövekedett turistaforgalomra való tekintettel. A rendelkezés betartását a Mecseknádasdi Polgárőrség, és szükség esetén a Rendőrség, és Katasztrófavédelem ellenőrzi. A rendelkezés megszegőivel szemben annak súlyától függően szabálysértési vagy büntetőeljárás indulhat” – írta közleményében Kraszné Auth Szilvia, Mecseknádasd polgármestere.

Több baranyai, pécsi és Pécs környéki önkormányzatnál is érdeklődtünk a korlátozásokról, frissítjük a cikket új információk birtokában.

hirdetés

Hirdetés