Ezen a héten kétszer, csütörtök délután és szombat délelőtt is elvihetik gyermekeiket egy-egy foglalkozásra.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásait és elvárásait messze alulmúlva, elkeserítően rossz a magyar kisgyermekek fogainak állapota. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája ezért szervez rendszeresen ingyenes tanácsadásokat, szűréseket, például ezen a héten is – tájékoztatta lapunkat a PTE.

Dr. Szántó Ildikó, a fogászati és szájsebészeti klinika tanszékvezetője a szomorú adatok kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar iskolafogászati rendszer csak hároméves kortól teszi kötelezővé a gyermekek rendszeres szűrését.

Mint mondta, pedig nagyon fontos lenne, ha a szülők a kicsi egyéves koráig legalább egy alkalommal, majd ezután félévente rendszeresen látogassák meg a fogorvost fogászati és fogszabályozási tanácsadás céljából. Az első vizitek nagy segítséget nyújtanak, főként ha már tapasztalhatók a kezdődő fog- és szájbetegségek, beszédhibák, rossz szokások, táplálási hibák, fogszuvasodás, vagy más egyéb korai elváltozások.

A 100 százalékos fogszuvasodásmentes gyermekpopuláció lenne a cél, ami egybecseng a WHO céljaival is.

A szakember kifejtette: Magyarországon még mindig nagyon sok kisgyermek szenved fogszuvasodás miatt, pedig egy kis odafigyeléssel ez a betegség megelőzhető. 
A PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján november 11-én, csütörtökön 16 órától és november 13-án, szombaton 10 órától várják a szülőket, gyerekeket tanácsadásra, ingyenes szűrővizsgálatra előzetes regisztrációt követően. Regisztrálni az ertedesveledvideo@gmail.com e-mail-címen lehet.
A PTE néhány hasznos tanácsot is megoszt a 0–3 évesek helyes fogápolásáról:
  1. Egyéves kortól félévente látogassák meg a gyermekfogorvost.
  2. Tanulják és gyakorolják a gyerekek a helyes öblítést és „köpést”.
  3. Ebéd után vízzel vagy enyhe, hígított fluoridos szájöblítővel öblítsék a szájukat.
  4. Gyakoroltassák foglalkozásként a fogkefe használatát (például száraz fogmosás).
  5. A fogkefével való tisztítást végezze otthon a szülő.
  6. A szülő otthon, étkezés után 20-30 perccel, naponta kétszer, maga tisztítsa a gyermek fogait, és használjon erre a célra 150-270 ppm fluorid tartalmú, kis mennyiségű fogkrémet.

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Hirdetés