Így úszd meg átverés nélkül a nyaralást!

Sokan már túl vannak a nyaraláson, de az emberek jelentős része még csak ezután veszi nyakába az országot, világot. Összeszedtük milyen apróságokkal kerülhetjük el az átveréseket, s lehetünk a leginkább költséghatékonyak belföldön és külföldön!

hirdetés
Uránia Mozi

Válaszd a kártyát!

Hiába van nálunk készpénz, az általában a legrosszabb esetekben fogy el. Ahol lehet, inkább fizessünk kártyával. Pár apróság: külföldön a kártyás fizetésnél középárfolyamon váltanak, az autópályák fizető kapuinál hamarabb átjutunk, nem utolsósorban idegen országban nem kell árgus szemekkel figyelni, hogy jól adtak-e vissza!

Szervizdíj, kenyérkosár és társai

Utazásunk során a legkörültekintőbbeknek az éttermekben kell lennünk. Nézzük meg, hogy a szervizdíj az árban van-e. Ha nem kérünk kenyeret, mégis hozzák a kenyérkosarat, számítsunk rá, hogy az plusz pénzbe kerül. Külföldön gyakori, hogy valósággal lasszóval fogják az embereket az éttermekbe. Ösztönösen kerüljük az ilyen helyeket, egy igazi étterem nem így dolgozik és valószínűleg drága. A köret sok helyen akkor is pénzbe kerül, ha az étel jellegéből fakadva annak része lenne. Ennek sem árt utánanézni.

 

Minden szombaton dugók vannak a tengerpart, de a Balaton felé is
Minden szombaton dugók vannak a tengerpart, de a Balaton felé is

Térj le a turistaösvényről!

Aranyszabály: a legforgalmasabb hely a legdrágább, leginkább lehúzós boltok és éttermek tekintetében is. A főbb turistaútvonalaktól olykor száz méterre is megkaphatjuk ugyanazt olcsóbban, sőt, az éttermekben a vendégszeretet is nagyobb lesz – akár még ingyenes búcsúitalt is kaphatunk.

Kerüld a rendőrt!

Nem mindenhol gyakori, de a délszláv országokban, főként Szerbiában és Boszniában valósággal utaznak a gyorshajtókra. Általában traffipaxos rendőrök lesnek rejtekhelyről, kérik a pénzt. Az induló ár 100 vagy 50 euró. Érdemes indulás előtt ezért csak egy tízest vagy egy húszast a pénztárcába rakni, s mutogatni a fakabátnak. Ennyi van, a többi bankkártyán. Általában elfogadják. Vagy: egy picivel se hajts gyorsabban, mint a megengedett.

Horvát autópálya=dugó

Mármint akkor, ha nem indulunk időben. Szombatonként a turnusváltás miatt reggeltől estig bizonyosan kilométeres dugók lehetnek a zágrábi fizetőkapunál, a hidaknál, a kompoknál, a tengerparti le- és felhajtóknál. Érdemes úgy időzíteni az indulást, hogy reggel nyolcra már a tengerparton legyünk, vagy induljunk másik napon.

Ingyen városnézés? Nem!

Főleg arab országokban bevált trükk, hogy egy helyi karon ragadja a turistát, majd magával hurcolja 50-100 méteren keresztül; közben példás angolsággal mesél a hely történelmi vonatkozásairól. A végén persze tartja a markát, s ha kevesli a pénzt, jön a szokásos nagy családdal és szegénységgel kapcsolatos dumával.